Φιάσκο στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών

Φιάσκο στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών

Σοβαρές καθυστερήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλούν ανησυχία για τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων. Νέο ολίσθημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις πληρωμές των αγροτών αποκαλύπτει ο ΟΤ που αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την κακοδιαχείριση του Οργανισμού, προκαλώντας ανησυχία για την επερχόμενη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Το τελευταίο του ατόπημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με τις εκκαθαριστικές πληρωμές έτους 2023. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πηγές στον ΟΤ, αν και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαίωσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα πλήρωνε 51 εκατ. ευρώ και ενημέρωσε και σχετικώς την τράπεζα, εντούτοις, η πληρωμή έφτασε μόλις τα 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο περιστατικό, που σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί, αλλά δείχνει ότι τα πράγματα, για τον υπό επιτήρηση Οργανισμό, που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.

Ερωτηματικά μάλιστα δημιουργούνται για το πώς ένας Οργανισμός που μέχρι το 2020 λειτουργούσε στοιχειωδώς αποδεκτά, το 2024 να έχει μπει σε επιτήρηση. Συνεχή είναι τα ατοπήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα. Μόλις πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε το φιάσκο με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, όπου 197.000 αγρότες καλούνται να επιστρέψουν το ποσό των 52,3 εκατ. ευρώ για λανθασμένες ενισχύσεις που καταβλήθηκαν το 2022, από… σφάλμα του τεχνικού συμβούλου.

Το επόμενο περιστατικό αφορούσε το μπλοκάρισμα της δωρεάν εφαρμογής FAST για την ενεργοποίηση των οικολογικών σχημάτων. Σύμφωνα με καταγγελίες συνεταιριστών, ασφαλιστικών γραφείων και Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), υπήρξε προσπάθεια προώθησης εφαρμογών επί αμοιβή του τεχνικού συμβούλου, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος στους αγρότες. Αποδυναμωμένος ο ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, με καλά πληροφορημένες πηγές να επισημαίνουν την αδυναμία πρόσληψης 50 υπαλλήλων, αν και ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει προσλήψεις.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο και επιτακτικό να λυθεί ο γόρδιος δεσμός ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνικού συμβούλου, ο οποίος έχει αποδειχθεί επιζήμιος και κοστοβόρος για τους αγρότες. Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούν, ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσω της επιτήρησης του Οργανισμού από το ΥπΑΑΤ, αλλιώς η καυτή πατάτα δεν θα πάει στον σύμβουλο αλλά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Loading