Αναλύουμε την απαγόρευση χρήσης social media από εφήβους και προτείνουμε λύσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι ανησυχίες σχετικά με τη βία στους νέους και τη συμβολή των κοινωνικών δικτύων είναι σε αύξουσα τάση, αλλά η απαγόρευση της πρόσβασης σε αυτές τις πλατφόρμες από τους εφήβους δεν συνιστά μια αποτελεσματική λύση. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την προώθηση βίαιου και ακατάλληλου περιεχομένου, ενώ οι νέοι χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών για την προστασία τους στο διαδίκτυο. Η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει τη θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών για τις τεχνολογικές εταιρείες, αντί να προχωρά σε μέτρα που μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν.
Η θέση των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ξεκάθαρη: η απαγόρευση των εφήβων από τα social media δεν είναι βιώσιμη λύση για την καταπολέμηση της νεανικής βίας. Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν η αυστηρότερη ρύθμιση, η οποία θα αποθάρρυνε τις εταιρείες κοινωνικών δικτύων από την προώθηση βίαιου περιεχομένου, όπως αναφέρεται σε έκθεση της επιτροπής νέων του κοινοβουλίου. Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τα οφέλη της διαδικτυακής παρουσίας, όπως η εκπαίδευση των παιδιών για τον κόσμο και η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, ενώ μια απαγόρευση βάσει ηλικίας θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε παρακάμψεις.
Η Wania Eshaal Ahmad, πρόεδρος της επιτροπής νέων, τονίζει ότι οι κοινωνικές πλατφόρμες πρέπει να βελτιώσουν τις πρακτικές τους για την προστασία των νέων από βίαιο και επιβλαβές περιεχόμενο. Η επιτροπή προτείνει τη συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση πολιτικών που τους αφορούν σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους.
Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν τη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής στην Ofcom για την ενίσχυση της ασφάλειας στο διαδίκτυο και ζητούν τη θέσπιση ενός συστήματος αξιολόγησης διαδικτυακών πλατφορμών που θα αξιολογεί την ασφάλεια και την ανταπόκριση στις περιπτώσεις επιβλαβούς περιεχομένου. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα διασφαλίσουν ότι οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των διαδικτυακών χώρων.
Η έκθεση αναφέρει μια έρευνα του Youth Endowment Fund (YEF) που αποκάλυψε ότι το 70% των νέων ηλικίας 13-17 ετών έχουν βιώσει βία στα κοινωνικά δίκτυα κατά το προηγούμενο έτος, με την πλειονότητα αυτών να αναφέρει ότι έχει παρακολουθήσει καυγάδες.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ο ρόλος των τοξικών influencers και πώς η προβολή εγκληματικών δραστηριοτήτων μπορεί να φαίνεται ελκυστική σε νέους που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες. Η κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί με τις εταιρείες κοινωνικών δικτύων για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα και να διασφαλίσει ότι οι influencers δεν θα ενθαρρύνονται οικονομικά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr