Ανατροπές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Απειλές αποστασίας και η στρατηγική Κασσελάκη εκτιμούν τη δυναμική του κόμματος.
Μονό να καταλαγιάσει δεν μπορεί το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος συνεδρίασε για μια ακόμη φορά υπό το κράτος απειλών και ενός ατελείωτου πολέμου φθοράς των αντιμαχόμενων πλευρών με το δημοσκοπικό τίμημα να είναι μεγάλο. Ο κ. Κασσελάκης αξιοποιεί κάθε ικμάδα της δύναμής του στο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τους 11-12 βουλευτές της επιρροής του για να παίξει αυτός τώρα το χαρτί της αποχώρησης και της συρρίκνωσης του κόμματος.
Δυο ήδη από τους βουλευτές της απόλυτης επιρροής του, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Πέτρος Παππάς, διαμηνύουν ότι θα γίνουν τώρα αποστάτες και κλέφτες εδρών, απεθλώντας με ανεξαρτητοποίηση αν ο κ. Κασσελάκης δεν του επιτραπεί να είναι υποψήφιος στο Συνέδριο. Από δίπλα επίφοβοι να ακολουθήσουν είναι η Ραλλία Χριστίδου και πιθανόν και η Κυριακή Μάλαμα, όπως φημολογείται, με την πρώτη μάλιστα να μπαίνει στη μάχη με αναρτήσεις που στοχοποιούν ακόμη και δημοσιογράφους για το διασταυρωμένο ρεπορτάζ τους. Αν φύγουν αυτοί οι 4 βουλευτές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους 35 έδρες πέφτει στις 31, όσες δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ.
Με όχημα τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Κασσελάκης έχει βάλει σε πλήρη λειτουργία το σχέδιό του για να ανατρέψει τα δεδομένα στο Συνέδριο, ενώ την ίδια στιγμή στήνει το μηχανισμό του για να φτιάξει ακόμη και το δικό του κόμμα. Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και η ομιλία που πραγματοποιεί στο κέντρο της Αθήνας ως Στέφανος Κασσελάκης, μετά από αίτημα ομάδας υποστηρικτών του. Το αίτημα έγινε δεκτό, καθώς οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάχη ζήτησαν το χώρο μπροστά από την παλιά Βουλή.
Η πλατεία Κοτζιά δεν απάντησε στο αίτημα του δικηγόρου του κ. Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε το χώρο με αναφορές σε εν ενεργεία πρόεδρος και υποψήφιο πρόεδρο, δείχνοντας ουσιαστικά ότι ούτε στο εσωκομματικό παιχνίδι μπαίνει και ότι εκείνος ως θεσμός αποδέχεται τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των κορυφαίων οργάνων του.
Στην νέα ισχυρή καταδίκη πάντως της Πολιτικής Γραμματείας γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν πίσω από τις διαδικασίες. Η Όλγα Γεροβασίλη κατάγγειλε στο όργανο, όπως έχει κάνει και δημόσια, ότι το σχέδιο του Κασσελάκη είναι να κρατήσει τμήμα μελών και το κόμμα διαλύοντας το ΣΥΡΙΖΑ με δεξιά στροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αμυνθεί στην επίθεση.
Η πλειοψηφία της χθεσινής συνεδρίασης προτίμησε να αλλάξει τακτική, δεδομένου ότι η διαγραφή του κ. Κασσελάκη προσκρούει στο συσχετισμό της επιτροπής δεοντολογίας. Ωστόσο η στάση της δεν αλλάζει και η καταδίκη είναι σαφής και σκληρή για την πλατφόρμα Κασσελάκη και για τα έκτροπα στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ. Το σενάριο της αναβολής Συνεδρίου πάντως δεν φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι όσο ο κ. Κασσελάκης επιμένει να μην αποδέχεται τις αποφάσεις του κορυφαίου οργάνου του κόμματος.
Η κ. Τζάκρη πάντως επιχείρησε να πάρει απαντήσεις για το πότε και πού θα γίνει το Συνέδριο, αλλά και για το πώς θα γίνουν οι εκλογές, αν δηλαδή έχει βρεθεί η εταιρεία για να στηθούν οι κάλπες. Το Συνέδριο είναι στον αέρα.
Σε αυτό το κλίμα, ο Πάνος Ρήγας συντάχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση με τον κ. Σκορίνη στην πλευρά Κασσελάκη, καταψηφίζοντας το σκέλος της σκληρής καταδίκης του. Εξάλλου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην αρχική τους εκτίμηση ότι αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης, θα κατέβει η κ. Δούρου. Ωστόσο, αυτή τη φορά η κ. Δούρου έκρινε ότι έπρεπε να παρέμβει και να διαψεύσει κατηγορηματικά δημοσίευμα που την ήθελαν να μαζεύει και υπογραφές. Με σεβασμό στις καταστατικές διαδικασίες του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία, οφείλουμε στους πολίτες που μας στήριξαν να δείξουμε ωριμότητα και ευθύνη, δήλωσε, απορρίπτοντας τις φήμες.