Η δυναμική των Ελληνίδων αγροτισσών και η συμβολή τους στην αγροτική παραγωγή

Η δυναμική των Ελληνίδων αγροτισσών και η συμβολή τους στην αγροτική παραγωγή

Ανακαλύψτε τον σημαντικό ρόλο των Ελληνίδων αγροτισσών στη γεωργία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ανεξίτηλο αποτύπωμα στον πρωτογενή τομέα αφήνουν οι γυναίκες της υπαίθρου, οι Ελληνίδες αγρότισσες, οι οποίες αποτελούν τον στυλοβάτη των τοπικών κοινωνιών και των αγροτικών οικογενειών. Η Ελληνίδα αγρότισσα είναι αυτή που ακούραστα και αγόγγυστα, κρατά ζωντανή την τοπική κοινωνία. Είναι αυτή που καλλιεργεί το χωράφι, που εκτρέφει στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση, που μεταποιεί τα αγροτικά προϊόντα, που καινοτομεί. Είναι αυτή που διεκδικεί, διαπραγματεύεται, ηγείται σε θέσεις κλειδιά στον συνεργατικό και επιχειρηματικό χώρο. Ο ρόλος της αγρότισσας στην αγροτική οικονομία της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πολυδιάστατος και σίγουρα όχι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι καθημερινές δυσκολίες, αποτελούν πρόκληση, αλλά και ευκαιρία.

Έτσι, σε αντίθεση με την πρακτική δεκαετιών που ήθελε την Ελληνίδα αγρότισσα, ως έναν αθόρυβο ήρωα της υπαίθρου, σήμερα, μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες, απέκτησε φωνή και αποτελεί έναν ισότιμο μέτοχο στην παραγωγή, στην πρωτοπορία και την καινοτομία. Και αυτό ακριβώς υπενθυμίζει η 15η Οκτωβρίου, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας: Τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία.

Σήμερα λοιπόν, ημέρα για τη γυναίκα σύμβολο της αγροτικής οικονομίας, ο ΟΤ συνομιλεί με αγρότισσες, οι οποίες διαπρέπουν μέσω των συνεργατικών σχημάτων, κατέχοντας θέσεις κλειδιά στα προεδρεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Οι αγρότισσες αυτές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινότητα, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις αλλά και την δύναμη που απαιτείται για να συνεχίσουν το δύσκολο και πολύτιμο έργο τους.

Η Διαμαντούλα Κρητικού, αγρότισσα και μητέρα τριών παιδιών, διανύει την τρίτη θητεία της στην προεδρεία της Ομάδας Οπωροκηπευτικών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου. Εξηγεί ότι η ενασχόλησή της με την αγροτική γη ήταν επιλογή της και σημειώνει πως νιώθει τιμή να μιλήσει για την Ελληνίδα αγρότισσα, τη γυναίκα που καθημερινά αγωνίζεται για το μέλλον της οικογένειάς της καθώς και την ευημερία της κοινωνίας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας, υπογραμμίσει ότι σήμερα δεν γιορτάζουν μόνο τη συνεισφορά τους στην αγροτική παραγωγή, αλλά και τις προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Ο ρόλος μας δεν είναι μόνο να παράγουμε αλλά και να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την παράδοση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, τονίζει.

Η Δέσποινα Βαρούτα, αγρότισσα και παραγωγός μήλων Ζαγορίν, επισημαίνει τις δυσκολίες που συνδέονται με την αγροτική ζωή, αλλά και τη σημασία του ρόλου της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινότητα. Η γυναίκα αγρότισσα συμμετέχει στην οικογένεια, στον αγώνα, κουράζεται, τονίζει, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες στην ύπαιθρο μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις και αξιώματα.

Η Ματούλα Αϋφαντή, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων Γη, υπογραμμίζει την πολυδιάστατη προσωπικότητα της Ελληνίδας αγρότισσας. Η συμβολή της είναι καθοριστική για την οικονομία και η στήριξή της μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, προσθέτει, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για κοινωνική αναγνώριση και υποστήριξη.

Loading