Η ειδική διαδρομή της Βάσως Παπανδρέου: Μια πολιτική ζωή γεμάτη προκλήσεις και θρίαμβους

Η ειδική διαδρομή της Βάσως Παπανδρέου: Μια πολιτική ζωή γεμάτη προκλήσεις και θρίαμβους

Εξερευνήστε τη ζωή και την καριέρα της Βάσως Παπανδρέου, μίας πολιτικής προσωπικότητας που άλλαξε το τοπίο στην Ελλάδα. Μαχητική και αποτελεσματική με στόφα πολιτικού, ήταν μερικές από τις λέξεις που περιέγραψαν τη Βάσω Παπανδρέου στη μακρόχρονη παρουσία της στα κοινά του τόπου – πρώτα στο ΠΑΚ και στη συνέχεια ως ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ – από τη γνωριμία της με τον συνεπώνυμό της Ανδρέα Παπανδρέου.

Ήταν η μοναδική γυναίκα στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, που σχηματίσθηκε αμέσως μετά την ίδρυσή του από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η Βάσω Παπανδρέου διέγραψε μία εντυπωσιακή καριέρα στο ΠΑΣΟΚ και στις κυβερνήσεις του, με κορυφαία στιγμή, ωστόσο, την επιλογή της από τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη θέση της επιτρόπου της ΕΟΚ.

Εκείνη η εποχή ήταν καθοριστική και η Βάσω Παπανδρέου βοήθησε να εδραιωθεί μια νέα εποχή για τις γυναίκες στην πολιτική. Το 1989, αναλαμβάνοντας επίτροπος στην ΕΟΚ, έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες ευρωπαίους επιτρόπους. Η Βάσω Παπανδρέου κέρδισε τον χαρακτηρισμό τής αντι-Θάτσερ, λόγω της αναμέτρησής της με τη σιδηρά κυρία για την Κοινωνική Χάρτα.

Αργότερα, ως υπουργός, συνέβαλε σημαντικά σε θέματα φεμινιστικής πολιτικής, κατοχυρώνοντας τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στις τοπικές εκλογές.

Η αποχώρησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2012 για τις σφοδρές επικρίσεις της σχετικά με τη μνημονιακή πολιτική, καθόρισε μια νέα διαδρομή στην πολιτική της σταδιοδρομία. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, η Βάσω Παπανδρέου καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της πρώην επιτρόπου στην ΕΟΚ και υπουργού κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου, στη μνήμη της οποίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη Βουλή.

Loading