Η Ελλάδα μειώνει την απόκλιση στην απασχόληση σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο – Σημαντικά ευρήματα από έρευνα του ΟΟΣΑ

Αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Στο 63,9% έφτασε το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ καθώς στο πρώτο τρίμηνο διαμορφωνόταν σε 62,7% και το 2021 σε 57,3%. Ως συνολικό ποσοστό πάντως παραμένει κάτω από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στην απασχόληση (employment levels) διαμορφώθηκε σε 70,2% σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (labor force participation rate) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 70,9%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 74%.

Η ανεργία στη χώρα παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, ειδικά για τους νέους. Η ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2024 έφτασε το 9,5%, από 12,5% το 2021, με την ανεργία των ανδρών να είναι 7,7% και των γυναικών 11,6%. Η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών διαμορφώθηκε στο 19,4%, ενώ για ηλικίες άνω των 25 ετών έφτασε το 8,9%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Συνολικά, τα ποσοστά απασχόλησης και συμμετοχής του εργατικού δυναμικού των χωρών του ΟΟΣΑ χαρακτηρίζονται ως σταθερά για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφουν ιστορικά υψηλά επίπεδα απασχόλησης, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού.

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό της ΕΕ αυξήθηκε, με ποσοστά 67,1% για τις γυναίκες και 81% για τους άνδρες. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας των νέων του ΟΟΣΑ κορυφώθηκε στο 11,4% τον Αύγουστο του 2024, σημειώνοντας αύξηση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Λιθουανίας.

Loading