Η επίδραση του Λα Νίνια στον χειμώνα της Ευρώπης και οι κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα

Η επίδραση του Λα Νίνια στον χειμώνα της Ευρώπης και οι κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα

Μετά το θερμότερο καλοκαίρι που έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, ο Σεπτέμβριος έφερε ανακούφιση με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Meteo. Εξαίρεση ήταν η Κρήτη και το Αιγαίο, όπου η ζέστη συνεχίστηκε. Σύμφωνα με μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις άλλων υπηρεσιών, οι οποίες πάσχουν πάντως από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, ο επερχόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι ψυχρότερος από τον ασυνήθιστα ήπιο περυσινό.

Η αναμενόμενη υποχώρηση των θερμοκρασιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνδέεται και με το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια, το αντίθετο του Ελ Νίνιο. Όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό Κέντρο Κλιματικής Πρόβλεψης, υπάρχει πιθανότητα 83% να εκδηλωθεί Λα Νίνια την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου. Το Λα Νίνια επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα και τείνει να ρίχνει τη μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία. «Ένα ήπιο/μέτριο Λα Νίνια προβλέπεται για τον χειμώνα, κάτι που γενικά προμηνύει χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη», δήλωσε στο Bloomberg ο Άντριου Πεντρίνι, μετεωρολόγος της εταιρείας Atmospheric G2.

Το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκε ως το θερμότερο από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1960. Η μέση θερμοκρασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης τα τελευταία 200 χρόνια. Στο Θρακικό Πέλαγος και το Κεντρικό Ιόνιο, η άνοδος των θερμοκρασιών ξεπέρασε τους 2,0 βαθμούς Κελσίου την περίοδο 1991-2020. Οι οικολογικές επιπτώσεις από αυτές τις κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, γιατί αρκετά είδη θαλάσσιας ζωής αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Loading