Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στον κατώτατο μισθό

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στον κατώτατο μισθό

Η ΓΣΕΕ εκφράζει ανησυχία για την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Δυστυχώς, αυτό που μάθαμε και αυτό που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, ισχυρίστηκε ο κ. Παναγόπουλος, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε ραντεβού στη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου, όπου θα νοηματοδοτηθεί η προσπάθειά μας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους. Ο διάλογος τώρα ξεκινάει.

Από την πλευρά του υπουργείου, αναφέρθηκε ότι η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, άκουσε με προσοχή και κατέγραψε όλες τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις απόψεις που διατύπωσαν τα μέλη της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι με τη ΓΣΕΕ εκκινεί μία σειρά διαδοχικών συναντήσεων με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις τους επί του πορίσματος.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι ο διάλογος τώρα ξεκινάει, επισημαίνοντας ότι ο κύκλος του διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους προηγείται της δημόσιας διαβούλευσης, στην οποία θα τεθεί το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο γίνεται αναφορά σε ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού. Ο ΥΠΕΣ επισημαίνει ότι η πρόταση περιλαμβάνει:

– την προβλεψιμότητα ως προς τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, η οποία στηρίζει τόσο τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων όσο και τη λειτουργία των επιχειρήσεων,

– την εισαγωγή των κριτηρίων της Οδηγίας με τρόπο που προστατεύει τη διαμόρφωση κατώτατου μισθού,

– την κατανομή των μισθών για την ελληνική κοινωνία καθιστώντας την πιο δίκαιη,

– την ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας, καθώς και

– ότι είναι μοντέλο δοκιμασμένο σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, προτείνεται από την Επιστημονική Επιτροπή η θέσπιση ενός πλαισίου με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιλαμβάνεται ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του.

Loading