Η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει το καλοκαίρι στην Ευρώπη: Αντιφάσεις και ακραία φαινόμενα

Η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει το καλοκαίρι στην Ευρώπη: Αντιφάσεις και ακραία φαινόμενα

Η κλιματική αλλαγή διαμόρφωσε ανάμεικτη εικόνα αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus αναφέρει ότι οι ακραίες θερμοκρασίες σε περιοχές όπως η νοτιοανατολική Ευρώπη επηρεάζουν την ευημερία των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, αλλά όχι για όλους.

Τμήματα της βορειοδυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας, ήταν πιο δροσερά από τον μέσο όρο, ενώ οι βόρειες και δυτικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου είδαν επίσης θερμοκρασίες χαμηλότερες του μέσου όρου. Αντίθετα, άλλα μέρη της ηπείρου υπέστησαν σημαντικές περιόδους ακραίας ζέστης. Τον Ιούνιο, η Ιταλία και η Τουρκία επηρεάστηκαν από καύσωνες με τοπικές θερμοκρασίες που έφτασαν τους 40°C σε πολλές περιοχές.

Η νοτιοανατολική Ευρώπη βίωσε έως και 60% περισσότερες θερμές ώρες ημέρας από τον μέσο όρο, με τις θερμοκρασίες να κορυφώνονται τον Ιούλιο σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον κόσμο, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται περίπου με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Το C3S αναφέρει ότι οι συνολικές θερμοκρασίες στην ξηρά της ηπείρου μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου ήταν κατά 1,54°C υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2022 κατά 0,2°C. Οι βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι παρουσίασαν επίσης έντονες αντιφάσεις, με αρκετές περιοχές να σημειώνουν άνυδρες ημέρες, ενώ άλλες, όπως το βόρειο Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν περισσότερες από 20 υγρές ημέρες πάνω από τον μέσο όρο.

Loading