Η μάχη της καθημερινότητας που είναι αποφασισμένη να δώσει η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα στην κοινωνία, ξεκινά από την εγκληματικότητα και την διαρκώς αυξανόμενη βία των ανηλίκων.
Έμφαση δίνεται στην νεανική εγκληματικότητα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι η αντιμετώπισή της δεν είναι πρωτίστως ζήτημα καταστολής. Γι’ αυτό η κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες για τον έγκαιρο εντοπισμό τέτοιων περιστατικών, αλλά και την πρόληψή τους με κινήσεις όπως η πλατφόρμα stop bullying, στην οποία συνολικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει 407 αναφορές από γονείς και μαθητές, αλλά και η τηλεφωνική γραμμή «10201», στην οποία μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ένα περιστατικό που εξελίσσεται εκείνη την στιγμή. Σε αυτόν τον αριθμό, απαντά το τμήμα της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ και σε λίγα λεπτά θα είναι παρούσα αστυνομική δύναμη, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά.
Επιπρόσθετα, τις επόμενες μέρες μάλιστα θα εγκαινιαστεί και η πλατφόρμα Safe Youth που αποτελεί ένα αντίστοιχο panic button για περιστατικά νεανικής παραβατικότητας, αλλά σίγουρα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι είναι γεγονός πως ολοένα και περισσότερα περιστατικά γίνονται αντιληπτά και αντιμετωπίζονται λόγω της αυξημένης παρουσίας της ΕΛΑΣ, όμως χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσήλωση στην αντιμετώπιση, ήδη, από το οικογενειακό περιβάλλον και στην αυξημένη ευθύνη των γονέων και των κηδεμόνων απέναντι στα παιδιά τους που βρίσκονται σε μια τόσο κρίσιμη ηλικία.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται και σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα επικαιροποιημένο οπλοστάσιο ώστε η Δικαιοσύνη -όπως αυτή το κρίνει κάθε φορά – να τιμωρεί τους δράστες ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών.Το πρώτο οκτάμηνο του 2024, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, μόνο οι ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος προχώρησαν σε 9.417 συλλήψεις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαμε μόλις 2.919 συλλήψεις. Τα στατιστικά στοιχεία σήμερα καταγράφουν 7.180 υποθέσεις παραβατικότητας και βίας ανηλίκων με 8.978 ανηλίκους δράστες. Εξ’ αυτών οι 666 ήταν υποθέσεις για σωματικές βλάβες, οι 118 ληστείες με χρήση μαχαιριού και οι 277 υποθέσεις παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.
Μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 1.675 υποθέσεις με κατοχή και χρήση μαχαιριού. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία για το 2023, έχουν οκταπλασιαστεί οι κατασχέσεις όπλων σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 865 πυροβόλα όπλα.
Γι’ αυτό το λόγο στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζουν την τροποποίηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου η Δικαιοσύνη, να διαθέτει επικαιροποιημένο οπλοστάσιο και -όπως αυτή το κρίνει κάθε φορά – να τιμωρεί τους δράστες ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών.