Ανακαλύψτε γιατί η χρονική στιγμή των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική σας υγεία και τον κίνδυνο διαβήτη. Δεν είναι τυχαίο που οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να είναι το μεσημεριανό μας το πιο χορταστικό γεύμα της ημέρας και καθώς οι ώρες περνούν, να μειώνουμε το φαγητό μας σε ποσότητα. Η κατανάλωση τουλάχιστον 45% των ημερήσιων θερμίδων μας μετά τις 5 μ.μ. εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya (UOC) και το πανεπιστήμιο Columbia αποκάλυψαν ότι αυτό το γεγονός μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Η Δρ Νταϊάνα Ντίαζ Ριτσόλο, μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, δήλωσε χαρακτηριστικά: Η ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τη γλυκόζη είναι περιορισμένη τη νύχτα, λόγω της μείωσης της έκκρισης ινσουλίνης. Η μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Nutrition and Diabetes, περιελάμβανε 26 άτομα ηλικίας 50 έως 75 ετών.
Θα πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο το πόσο και το τι, αλλά και το πότε τρώμε το φαγητό μας. Η τροφή που καταναλώνεται αργά το βράδυ είναι συνήθως πιο πυκνή σε θερμίδες και επεξεργασμένη, γεγονός που σχετίζεται με μεγαλύτερο σωματικό βάρος.
Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να επηρεάσει τη θερμιδική καύση και τη ρύθμιση της όρεξης, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.