Η σκοτεινή πλευρά της ενσυναίσθησης: Η επικίνδυνη κατηγορία των dark empaths

Η σκοτεινή πλευρά της ενσυναίσθησης: Η επικίνδυνη κατηγορία των dark empaths

Πιθανότατα, γνωρίζετε ήδη αρκετά για τον όρο της «σκοτεινής τριάδας του Μακιαβέλι». Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές θεωρίες στον κόσμο της ψυχολογίας, η οποία μας βοηθά να εντοπίσουμε τις βαθιά προβληματικές προσωπικότητες. Σε αυτή την σκοτεινή τριάδα περιλαμβάνονται οι προσωπικότητες με ψυχοπάθεια, ναρκισσισμό και μακιαβελισμό. Ουσιαστικά, τη θεωρία ανέπτυξε ο Μακιαβέλι μιλώντας για τρία είδη προβληματικής προσωπικότητας, τα οποία έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: την έλλειψη ενσυναίσθησης.

Στην περίπτωση των «dark empaths» η ενσυναίσθηση δεν λείπει, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται εις βάρος ενός ατόμου. Δηλαδή μια προβληματική προσωπικότητα μπορεί να αντιλαμβάνεται την κατάσταση του άλλου ατόμου και να την χρησιμοποιεί προς όφελός του. Ενώ αντιλαμβάνεται μια δύσκολη κατάσταση που βιώνει κάποιος, δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό, ούτε επιχειρεί να βοηθήσει, ή να κάνει οτιδήποτε για να νιώσει καλύτερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να επιδιώξει να φέρει το άτομο σε μια δύσκολη κατάσταση και να την εκμεταλλευτεί.

Οι «dark empaths» και η «σκοτεινή ενσυναίσθηση» είναι μια ακόμη επικίνδυνη κατηγορία προβληματικών προσωπικοτήτων, που μπορούν μεν να έχουν ενσυναίσθηση, αλλά δεν θα την χρησιμοποιήσουν παρά μόνο αν έχουν κάποιο δικό τους κέρδος. Οι ψυχολόγοι κατατάσσουν αυτήν την κατηγορία ατόμων, ακόμη και πιο επικίνδυνη από τους ναρκισσιστές, καθώς ένας νάρκισσος αδυνατεί να νιώσει τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, πέραν του εαυτού του. Το ίδιο και μια ψυχοπαθητική προσωπικότητα.

Η σκοτεινή ενσυναίσθηση συνδυάζει την ενσυναίσθηση με τα χαρακτηριστικά χειραγώγησης, καθιστώντας πολύ δύσκολο το να εντοπιστούν αυτά τα άτομα. Μερικά από τα χαρακτηριστικά των «dark empaths» περιλαμβάνουν: την γοητεία και την ικανότητα χειραγώγησης, τη δημιουργία συναισθημάτων ενοχής και την συνεχόμενη προσποίηση προκειμένου να κερδίσουν τον θαυμασμό των γύρω τους.

Loading