Ιμβροσ και Τένεδος: Μήνυμα ελπίδας και αναγέννησης

Ιμβροσ και Τένεδος: Μήνυμα ελπίδας και αναγέννησης

Ίμβρος και Τένεδος. Δύο νησιά που έζησαν το σχέδιο της «διάλυσης» και του διωγμού των Ρωμιών. Άνθρωποι που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, άφησαν ότι είχαν και αναζήτησαν νέα μέρη για να χτίσουν τη ζωή τους, την οποία είδαν να γκρεμίζεται. Σήμερα, οι Ρωμιοί επιστρέφουν και τα νησιά γίνονται τόπος επιλογής και για Ελλαδίτες χωρίς ρίζες εκεί. Ο πληθυσμός επαναπατρίζεται, τα σχολεία ανοίγουν ξανά, και το κύριο ζήτημα είναι οι προοπτικές των νέων να συνεχίσουν να ζουν στα δύο αυτά νησιά, δημιουργώντας ξανά μία ακμάζουσα κοινότητα.

Το Συνέδριο με τίτλο Ιμβρος και Τένεδος, Νόστος και προοπτική, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με κεντρικό ομιλητή τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατάφερε να συνδυάσει συγκίνηση και προβληματισμό για το μέλλον των νέων στην Ίμβρο και την Τένεδο. «Δεν θέλαμε ένα συνέδριο εντυπώσεων, αλλά μια συνάντηση προβληματισμού για το σήμερα και το αύριο», σημείωσε η Δέσποινα Πορτοκάλη, επικεφαλής της οργάνωσης του συνεδρίου και CEO της Oranfe Advertising, η οποία μίλησε για την ανάπτυξη και ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων.

Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, έθεσε στόχο την αύξηση του πληθυσμού και κυρίως των μαθητών στα μειονοτικά σχολεία. Σημείωσε ότι η σταδιακή αναγέννηση της Ίμβρου οφείλεται στον αθεράπευτο νόστο των Ιμβρίων που τους τραβάει σαν μαγνήτης, προσθέτοντας ότι η Ίμβρος θα πρέπει να γίνει παράδειγμα συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων. Επιπλέον, ο π. Χρύσανθος Γεωργίου ζητήθηκε να υφανθεί ξανά ο Ιμβριώτικος κοινωνικός ιστός, τονίζοντας ότι η συνύπαρξη είναι μονόδρομος για το μέλλον.

Το συνέδριο συγκέντρωσε και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικά τις ευκαιρίες ανάπτυξης και προοπτικής για την κοινότητα. Αγροτοδιατροφή, τουρισμός και yachting είναι μερικές από τις προτάσεις που ακούστηκαν, ενώ τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης των φυσικών πόρων των νησιών.

Οι ομιλίες επισημάνθηκαν από νεότερους ομιλητές, όπως η Κωνσταντίνα Μπακάλη, αποφοίτου του σχολείου της Ίμβρου, η οποία μίλησε για την επιθυμία των παιδιών να βρουν την ελληνική Πολιτεία δίπλα τους και χαρακτήρισε την επίσκεψη Δένδια ως ΥΠΕΞ στα σχολεία της Ίμβρου, ενδεικτική της στήριξης που επιθυμούν οι νέοι. «Δεν μπορώ να φανταστώ να ονειρεύομαι πουθενά αλλού», υπογράμμισε η Κωνσταντίνα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μία πιο προσεκτική επιλογή δασκάλων στα μειονοτικά σχολεία.

Ο πολιτισμός, αναφέρθηκε η Ελλένη Χατζηβασιλείου, αρχιτέκτων και πρόεδρος της Νεολαίας Συλλόγου Ιμβρίων, θα πρέπει να αποτελέσει μοχλό οικονομικής βιωσιμότητας στην περιοχή.

Το συνέδριο έκλεισε με αναφορές στις προοπτικές των Ιμβρίων στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και τα εμπόδια μεγάλα, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Loading

Play