ΗΠΑ: Δύο νέες θανατικές καταδίκες, η μία με αζωτοθεραπεία – παγκόσμια πρωτοτυπία

ΗΠΑ: Δύο νέες θανατικές καταδίκες, η μία με αζωτοθεραπεία – παγκόσμια πρωτοτυπία

Δύο καταδικασθέντες σε θάνατο εκτελέστηκαν χθες Πέμπτη στις ΗΠΑ, ο πρώτος στην Οκλαχόμα με θανατηφόρο ένεση, και ο δεύτερος στην Αλαμπάμα με ασφυξία λόγω εισπνοής αζώτου, μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για μόλις δεύτερη φορά σε παγκόσμια κλίμακα. Με αυτές τις εκτελέσεις, ο αριθμός των εκτελέσεων που έχουν γίνει φέτος στη χώρα ανήλθε σε 18, πέντε από τις οποίες τις τελευταίες ημέρες.

Ο Εμάνουελ Λίτλτζον, 52 ετών, εκτελέστηκε με ένεση θανατηφόρων χημικών στην Οκλαχόμα, μετά την καταδίκη του για τον φόνο του Κένεθ Μιρς κατά τη διάρκεια ληστείας μικρού σούπερ μάρκετ το 1992. Επέμενε από την αρχή να αρνείται ότι ευθυνόταν για τα πυρά που σκότωσαν το θύμα. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον φόνο του Κένι Μιρς», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Τζέντνερ Ντράμοντ, προσθέτοντας ότι η οικογένεια του θύματος «περίμενε 32 ατελείωτα χρόνια».

Ο Άλαν Μίλερ, καταδικασμένος σε θάνατο στην Αλαμπάμα για τον φόνο τριών συναδέλφων του το 1999, θανατώθηκε στη φυλακή Άτμορ χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:36, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών στην Αλαμπάμα. Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη μέθοδο αυτή, θεωρώντας την ως μορφή «βασανιστηρίου».

Η κυβερνήτρια Κέι Άιβι δήλωσε εκ των προτέρων ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμά της να απονείμει χάρη στον Μίλερ. Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, και σε άλλες έξι εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της.

Loading