Καίριες προειδοποιήσεις Σαμαρά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό

Καίριες προειδοποιήσεις Σαμαρά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό

Ο Αντώνης Σαμαράς αναλύει κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού και των σχέσεων με την Τουρκία, προειδοποιώντας για εθνικούς κινδύνους. Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε ευθείες βολές, προειδοποιήσεις και κόκκινες γραμμές προς την κυβέρνηση αναφορικά με τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία και στην Ευρώπη για τις ευθύνες της Κύπρου. Η παρέμβασή του, που πραγματοποιήθηκε για την απονομή του βραβείου Γυναίκα της Χρονιάς στις γυναίκες της Κύπρου, ήρθε σε μια ευαίσθητη συγκυρία.

Τα μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού έχουν πυροδοτήσει σημαντικές συζητήσεις, καθώς υπογράμμισε ότι τα ήρεμα νερά φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες. Η κυβέρνηση απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο απέναντι στις τοποθετήσεις του, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση και έντονο προβληματισμό.

Η δεύτερη αυτή ηχηρή παρέμβαση από τον Σαμαρά τους τελευταίους τρεις μήνες αναδεικνύει την ανάγκη μιας επαναξιολόγησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο Σαμαράς συνέδεσε το Κυπριακό με το Αιγαίο, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενες επερχόμενες υποχωρήσεις, αναφέροντας ότι η διάλυση του κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου.

Υπογράμμισε τη σημασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, προειδοποιώντας ότι αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί τη θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Η τοποθέτησή του ενισχύεται από την παρατήρηση ότι η Ευρώπη απαιτεί από την Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι αυτή πρέπει να είναι η βάση για την επίλυση των διαφορών.

Loading