Καλλιτέχνες: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Καλλιτέχνες: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Στάση εργασίας καλλιτεχνών για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι καλλιτέχνες ανακοινώνουν στάση εργασίας την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας τους.

Το πρόσφατο σοβαρότατο εργατικό ατύχημα τεχνικού που συνέβη στη Λυρική Σκηνή (πτώση από ύψος), αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την έλλειψη μέτρων προστασίας της εργασίας και τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας των επαγγελμάτων τους. Αυτό είναι ένα ακόμα περιστατικό, στη μακρά λίστα ατυχημάτων στους χώρους πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συνέχεια συμβάντα σε όλους τους χώρους εργασίας, τόσο στα δημόσια θέατρα όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι αναγκαίο να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να καθοριστεί με σοβαρότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλούς εργασίας. Οι απαιτήσεις για όλο και πιο εντυπωσιακές παραγωγές, σε συνδυασμό με αυξημένες τεχνικές εργασίες, οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας. Και όλα αυτά, ενώ πραγματοποιούνται ταυτόχρονα πολλές παραγωγές, έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση και από την υποστελέχωση.

Η ανεπαρκής εκπαίδευση στη χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και των εξειδικευμένων εργαλείων οδηγεί αναπόφευκτα σε εργατικά ατυχήματα. Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και η έλλειψη ελέγχων καθιστούν την καθημερινή εργασία επικίνδυνη, με τις περισσότερες διοικήσεις και τεχνικούς ασφαλείας στους χώρους πολιτισμού να μην τηρούν τους κανόνες ασφαλούς εργασίας.

Η ανακοίνωση αυτή περιλαμβάνει αίτημα για την αυστηροποίηση του πλαισίου υγιούς και ασφαλούς εργασίας, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων και ορθή εφαρμογή των Μέσων Ατομικής Προστασίας. Επίσης ζητούν επιμόρφωση του προσωπικού στα πρωτόκολλα ασφαλείας, αναγνώριση των τεχνικών επαγγελμάτων ως Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά και την άμεση θεσμοθέτηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Τέλος, καλούν όλους και όλες να συμμετέχουν στη στάση εργασίας την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, από 11:00 έως 15:00, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00, ακολουθούμενη από πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας.

Loading