Κατάταξη: Οι χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως – Η θέση της Ελλάδας

Κατάταξη: Οι χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως – Η θέση της Ελλάδας

Την κατάταξη των καλύτερων χωρών του κόσμου με βάση την ποιότητα ζωής δημοσιεύει το U.S. News World Report, λαμβάνοντας υπόψη, πέρα από τις βασικές ιδέες της πρόσβασης σε τρόφιμα, στέγαση, ποιοτική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και απασχόληση, άυλα στοιχεία όπως η ασφάλεια της εργασίας, η πολιτική σταθερότητα, η ατομική ελευθερία και η ποιότητα του περιβάλλοντος.

Στον πίνακα των 89 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, το U.S. News and World Report, η παγκόσμια εταιρεία υπηρεσιών μάρκετινγκ και επικοινωνίας WPP και η σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια πραγματοποίησαν έρευνα σε σχεδόν 17.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τις 22 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου 2024. Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 29η θέση.

Οι καλύτερες χώρες βαθμολογήθηκαν με την αξιολόγηση κριτηρίων όπως η προσβασιμότητα, η αγορά εργασίας, η οικονομική σταθερότητα, οι οικογενειακές σχέσεις, η ισότητα εισοδήματος, το πολιτικά σταθερό περιβάλλον και η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

Η Δανία αναδείχθηκε στην 1η θέση, αναβαθμισμένη από την 4η θέση το 2023. Ο Elliot Davis, δημοσιογράφος του U.S. News and World Report, αναφέρει ότι η Δανία παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής στους πολίτες της και φροντίζει τις κοινωνικές τους ανάγκες. Αυτοί πληρώνουν υψηλούς φόρους, οι οποίοι όμως αντισταθμίζονται από δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, επιδοτούμενη φροντίδα παιδιών και έλλειψη διδάκτρων στις πανεπιστημιακές σπουδές.

Στη φετινή παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία, η Δανία κατατάσσεται στη 2η θέση της πιο ευτυχισμένης χώρας παγκοσμίως, λόγω του επιπέδου ισότητας και της κοινωνικής ευημερίας. Στην κατάταξη των 10 χωρών με την καλύτερη ποιότητα ζωής, ακολουθεί η Σουηδία και η Ελβετία.

Στη φετινή αξιολόγηση, η Ελλάδα φτάνει στην 29η θέση λόγω της χαμηλής βαθμολογίας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι δείκτες που την κρατούν χαμηλά περιλαμβάνουν το εκπαιδευτικό σύστημα, την αγορά εργασίας, την οικονομική σταθερότητα και την ισότητα στο εισόδημα.

Loading

Play