Καθυστέρηση στη δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη – Οι αιτίες πίσω από την άπρακτη διαδικασία

Καθυστέρηση στη δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη – Οι αιτίες πίσω από την άπρακτη διαδικασία

Ανακαλύψτε τις αιτίες των καθυστερήσεων στη δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη, 19 μήνες μετά το φονικό δυστύχημα.

Δεκαεννέα μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, οι σχετικές ανακρίσεις και η σύνταξη των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται από τη Δικαιοσύνη δεν πλησιάζουν καν στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Αντίθετα, η υπόθεση φαίνεται ότι θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες ακόμη πριν εισαχθεί στη δικαστική της διερεύνηση. Το γεγονός αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε καθυστέρηση σύνταξης τεχνικής μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην αποστολή τεχνικών ερωτημάτων σε εργαστήρια στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία τέθηκαν αργοπορημένα, αλλά και στις διαρκείς καταθέσεις νέων εγγράφων ή μαρτύρων στο στάδιο της ανάκρισης.

Κανείς δεν περιμένει να εισαχθεί η υπόθεση στο δικαστήριο στους λίγους μήνες του 2024 που έχουν απομείνει, με πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης να τοποθετούν την έναρξή της την άνοιξη του 2025, χωρίς και αυτό να είναι βέβαιο ως ένα τελικό χρονοδιάγραμμα της υπόθεσης. Από την πλευρά τους, νομικοί, πραγματογνώμονες και οι οικογένειες των θυμάτων μιλούν για τακτικές διαρκούς καθυστέρησης, πιθανόν και για πολιτικούς λόγους, οι οποίες διευκολύνονται από συγκεκριμένες άστοχες ενέργειες παραγόντων της υπόθεσης.

Οι καταγγελίες αυτές έρχονται μετά τις αρχικές διαμαρτυρίες για επισπεύδοντα μπαζώματα του χώρου της σύγκρουσης των δύο τρένων. Συγγενείς των θυμάτων και νομικοί κάνουν λόγο για αργοπορία που θα μπορούσε να αποφευχθεί σε σημαντικές πραγματογνωμοσύνες και για κλήσεις για καταθέσεις μαρτύρων που δεν έχουν ιδιαίτερη εμπλοκή στην υπόθεση.

Μάλιστα, οι συγγενείς των θυμάτων δηλώνουν ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί ότι η κυβέρνηση ή οι κρατικοί φορείς βιάζονται να κλείσει η υπόθεση, πιστεύουν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό γίνεται προκειμένου να μεταφερθεί το όποιο πολιτικό κόστος στο απώτερο μέλλον, υπονομεύοντας έτσι την ανάγκη για δικαίωση των θυμάτων.

Ο δικηγόρος Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της Μάρθης που σκοτώθηκε στα Τέμπη, τονίζει ότι το πλέον σαφές δείγμα αυτής της κωλυσιεργίας είναι η οκτάμηνη δυσεξήγητη καθυστέρηση σε πόρισμα καθηγητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το ΕΜΠ είχε κληθεί τον Μάρτιο του 2024 να συντάξει ένα σαφές πόρισμα σχετικά με τις αιτίες που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα, αλλά οκτώ μήνες αργότερα, δεν έχει υπάρξει κάποιο διευκρινιστικό έγγραφο, καλώντας το ΕΜΠ να εισέλθει σε νέο κύκλο ερευνών.

Σημειώνεται ότι αρχικά υποστηρίχθηκε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε λάδια σιλικόνης και άλλες συνθήκες της σύγκρουσης, όμως η έκδοση του σχετικού πορίσματος συνεχίζει να καθυστερεί, αναγκάζοντας τους ερευνητές να εστιάσουν και σε άλλα παράγοντα που επηρεάζουν την πορεία της δικαστικής διαδικασίας. Στους παραμελημένους τομείς περιλαμβάνεται και η διερεύνηση των υλικών που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, με τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις για την αναζήτηση σημαντικών στοιχείων, όπως οι καταγραφές από κάμερες, να επιδεινώνουν το ήδη δύσκολο κλίμα της υπόθεσης.

Loading