Κενές θέσεις εργασίας: Ο δυσμενής αντίκτυπος στην αγορά του Αθηναϊκού χώρου εργασίας

Κενές θέσεις εργασίας: Ο δυσμενής αντίκτυπος στην αγορά του Αθηναϊκού χώρου εργασίας

Η πρόκληση της εύρεσης ποιοτικής απασχόλησης στην Αθήνα καταδεικνύει τη μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στην αγορά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, που φέτος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60%. Η αναντιστοιχία των ζητούμενων και των προσφερόμενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας αναφέρεται ως ο βασικός παράγοντας που δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές. Οι κάτοικοι της ελληνικής πρωτεύουσας είναι οι δεύτεροι πιο απαισιόδοξοι της Ευρώπης όσον αφορά την προοπτική εύρεσης ποιοτικής απασχόλησης. Μόνο το 21% των κατοίκων της Αθήνας θεωρεί ότι μπορεί με ευκολία να βρει όχι μια οποιαδήποτε αλλά μια ποιοτική δουλειά.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι οι πόλεις προσφέρουν πιο εξειδικευμένες και υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές. Στις πόλεις όπου περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρουν μια καλή δουλειά, παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής. Η έρευνα συγκέντρωσε απαντήσεις από περισσότερους από 71.000 ανθρώπους σε 83 πόλεις της ΕΕ και της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 839 κατοίκων από κάθε πόλη.

Ένα από τα βασικά ευρήματα είναι ότι η αντίληψη των καλών ευκαιριών απασχόλησης συσχετίζεται με τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή σε μια πόλη. Στην Αθήνα, η έρευνα καταγράφει ότι μόλις το 56% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δυσκολίες στην αγορά εργασίας και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την αντίληψη των πολιτών. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι ιταλικές και οι ισπανικές πόλεις κατέχουν γενικά υψηλότερα ποσοστά ανεργίας το 2023.

Loading