Ανακαλύψεις στη ΔΟΥ Κέρκυρας αποκαλύπτουν εκδικητικούς ελέγχους και ομάδες εφοριακών σε εστιατόρια.
Εκδικητικοί έλεγχοι από τους κατηγορούμενους εφοριακούς σε εστιατόριο γιατί πλήρωσαν το φαγητό που έφαγαν εκεί, κάτι που θεωρήθηκε ως έλλειψη σεβασμού στο επαγγελματικό τους εκτόπισμα αφού αντιμετωπίστηκαν ως κοινοί θνητοί. Ιδιοκτήτης εστιατορίου, ο οποίος παρότι γνώριζε ότι σερβίρει εφοριακούς, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό αντί για απόδειξη να τους δώσει για πληρωμή απλό δελτίο παραγγελίας. Κάτι που θεώρησαν περαιτέρω προσβολή οι ύποπτοι κρατικοί ελεγκτές.
Οι εντυπωσιακές αυτές καταστάσεις, με παράτυπες και παράνομες συναλλαγές, δείγμα της νοοτροπίας και της παθογένειας σε ένα τμήμα ελεγκτών και ελεγχομένων, αποκαλύπτονται, εκτός των άλλων, στη δικογραφία που συνέταξε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη νέα υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Κέρκυρας με την εμπλοκή τριών τουλάχιστον στελεχών της τοπικής Εφορίας και ενός λογιστή. Σε πολλά σημεία του δικαστικού φακέλου περιγράφονται συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος και ιδιωτών για αλλοίωση δεδομένων ή αποφυγή ελέγχων και άλλες παράνομες ενέργειες.
Ορισμένα φαινόμενα παραπέμπουν σε κανονικές πρακτικές μεταξύ εφοριακών και ιδιωτών. Όταν μέλος του κυκλώματος, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΟΥ, ύστερα από υπόδειξη ενός λογιστή πήγε για να γευματίσει σε παραθαλάσσιο εστιατόριο, θεωρούσε πιθανώς ότι λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας θα του προσφερόταν το φαγητό δωρεάν.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, και την επόμενη ημέρα ο εν λόγω εφοριακός τηλεφώνησε στον λογιστή λέγοντας: Εγώ εκεί σήμερα πλήρωσα κανονικότατα τα πάντα. Ηξερε ποιος είμαι και μου έκοψε. Οι διάλογοι αποκαλύπτουν μία νοοτροπία που ενδεχομένως υποδηλώνει τη γενικευμένη αίσθηση ατιμωρησίας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα απότομα και ακραία.
Τελική διαπίστωση κατά τον έλεγχο αυτόν ήταν ότι στο εστιατόριο δεν είχαν κοπεί εννέα αποδείξεις, κάτι που ενίσχυσε τις υποψίες και επιβεβαίωσε τα προβλήματα που ήδη είχαν εντοπιστεί.