ΚΚΕ: Σημαντικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

ΚΚΕ: Σημαντικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ανακαλύψτε σπάνια ντοκουμέντα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1944, μέσα από ένα ειδικό λεύκωμα του ΚΚΕ. Οκτώβριος 1944. Η πλατεία Αγίας Σοφίας έχει πλημμυρίσει από κόσμο, που γιορτάζει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σε πανηγυρικό κλίμα, με πρόσωπα γεμάτα χαρά και υπερηφάνεια για την αποτίναξη της ναζιστικής κατοχής. Την ίδια ώρα, στο λιμάνι της πόλης, είναι ορατές οι καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί. Στην παραλιακή λεωφόρο παρελαύνει ο στρατός του ΕΛΑΣ, το γυναικείο τμήμα του και αντάρτισσες.

Ακριβώς 80 χρόνια πριν, οι ιστορικές αυτές στιγμές έρχονται στο σήμερα μέσω σπάνιων ντοκουμέντων, που περιλαμβάνονται σε ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό λεύκωμα. Πρόκειται για μια έκδοση που επιμελήθηκε η τομεακή οργάνωση δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ. Το λεύκωμα χωρίζεται σε τρία μέρη, με φωτογραφικά ντοκουμέντα από την είσοδο των κατοχικών δυνάμεων στην πόλη, καθώς και στιγμιότυπα από την ημέρα της απελευθέρωσης.

Στιγμιότυπο από την πλατεία Αγίας Σοφίας δείχνει μέσα στο λεύκωμα φωτογραφίες των κατοχικών δυνάμεων με φόντο το Λευκό Πύργο, καθώς και τη ναζιστική σημαία υψωμένη πάνω από την παραλιακή λεωφόρο στο ξενοδοχείο Μεντιτερανέ. Σε μία άλλη εικόνα, μια μονάδα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού ποζάρει μπροστά στον ναό του Αγίου Δημητρίου. Πολλές ακόμα φωτογραφικές απεικονίσεις και στιγμιότυπα της περιόδου της κατοχής είναι φιλοξενούμενα στην έκδοση.

Στη συνέχεια, η Μαργαρίτα Αρβανιτάκη τονίζει την περίοδο μέχρι το 1943, η οποία περιλαμβάνει τη δράση του ΕΑΜ στην πόλη και τις μεγάλες κινητοποιήσεις για την πείνα, την επιστράτευση και τα συσσίτια. Δείχνει σε έναν χάρτη τα βασικά σημεία των συγκεντρώσεων και τον όγκο της πορείας, που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της μαζικής πολιτικής επιστράτευσης εργατών για τα εργοστάσια της Γερμανίας.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει αποσπάσματα εφημερίδων της εποχής, που αποτυπώνουν το στίγμα που άφησε η απελευθέρωση στον Τύπο. Ένα απόσπασμα αναφέρεται στην εξάωρη μάχη στη Νεάπολη, όπου η λαϊκή αντίσταση υπήρξε καθοριστική. Το λεύκωμα ανασυνθέτει τις βασικές στιγμές της ημέρας της απελευθέρωσης, ξεκινώντας από την είσοδο των μαχητών του ΕΛΑΣ στην πόλη, και συνεχίζει με ντοκουμέντα από το μνημόσυνο για τα θύματα.

Η τομεακή οργάνωση δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης, οι οποίες περιλαμβάνουν ιστορικό περίπατο και εκδηλώσεις τιμής. Αναμένεται ομιλία και μνημόσυνο προς τιμήν αγωνιστών που θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Loading