Κορινθία: Πυρκαγιά κατέκαψε περισσότερα από 65.000 στρέμματα

Κορινθία: Πυρκαγιά κατέκαψε περισσότερα από 65.000 στρέμματα

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, στην Κορινθία καίγονται χιλιάδες στρέμματα λόγω πυρκαγιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες για τρίτο 24ωρο στην ευρύτερη περιοχή του Ξυλοκάστρου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, οι εστίες είναι κυρίως σε δύσβατα σημεία, ενώ δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η Πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν στο σημείο, οι οποίες πλέον έχουν φτάσει τους 570 πυροσβέστες με 28 ομάδες δασοκομάντος και 160 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν από αέρος να επιχειρούν 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό, και τέσσερα αεροπλάνα.

Επιπρόσθετα, συνδρομή παρέχουν εθελοντές, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), η πρόσφατη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία επηρέασε περίπου 65.000 στρέμματα μέχρι και το πρωί της Τρίτης 1 Οκτωβρίου 2024.

Η φετινή πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη αυτής της περιόδου και από το 2010 μέχρι σήμερα, οι μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή έχουν κάψει συνολικά περισσότερα από 180.000 στρέμματα, επιφάνεια που αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής επιφάνειας της Π.Ε Κορινθίας. Στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, όλα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και η κατάσταση χαρακτηρίζεται σοβαρή και κρίσιμη. Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά και το ανάγλυφο της περιοχής μας δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε χθες τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM) ζητώντας εναέρια συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία. Ειδικότερα, η βοήθεια περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415, εκ των οποίων τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.

Loading