Κριτική των κομμάτων στην κυβερνητική προσέγγιση για την παιδική βία – Αποτυχία αυταρχικών μέτρων

Κριτική των κομμάτων στην κυβερνητική προσέγγιση για την παιδική βία – Αποτυχία αυταρχικών μέτρων

Οξεία κριτική στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για να αντιμετωπιστεί η βία ανηλίκων, ασκούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άλλη μια φορά αρνείται να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και παρουσιάζει ως μόνη λύση για τα κοινωνικά προβλήματα τον αυταρχισμό και την καταστολή, πασπαλισμένα με λίγο από «ψηφιακό κράτος» με εφαρμογές στο κινητό.

Αντί για ανθρώπινα σχολεία και όχι κλουβιά που στοιβάζονται παιδιά, πατήστε το Safe Youth Button. Αυτό ήταν άλλωστε και το μόνο «προληπτικό» μέτρο που παρουσιάστηκε σήμερα για τη βία ανηλίκων, που κι αυτό αφορά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν συμβεί το κακό, αν προλάβουν να το πατήσουν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και αν υπάρξει έγκαιρη αντίδραση από τις αρχές. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν αυστηροποίηση των ποινών, για παιδιά-ανήλικους παραβάτες, βαρύτερα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για τους γονείς, χωρίς αντίστοιχα μέτρα στήριξης, ενδυνάμωσης και πρόληψης, παρά μόνο κάποιες γενικόλογες αναφορές.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα της παραβατικότητας των παιδιών και των ανηλίκων «αφορά πρωτίστως τις οικογένειες». Όπως είπε, «το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές». Το ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει επαρκείς κοινωνικές δομές και υπηρεσίες πριν μοιράσει ποινές είναι κάτι που ευλόγως παραλείπεται.

«Αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει όχι μόνο τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τα πραγματικά αίτια της βίας εντός και εκτός σχολικών χώρων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη βία ανηλίκων. Το ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση «επιμένει πάλι να φωτογραφίζει -και σχεδόν αποκλειστικά- τις οικογένειες» αντί «να αναλάβει τις δικές της τεράστιες ευθύνες».

Loading