Η Κύπρος είναι η πιο ανυπεράσπιστη χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, με χαμηλές αμυντικές δαπάνες. Παρά τα υψηλά εισοδήματα, οι αμυντικές δαπάνες είναι πενιχρές.
Η Κύπρος προβάλλει στρατιωτικά ως η πιο αδύναμη και ουσιαστικά ανυπεράσπιστη χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρει μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ), με θέμα τη σύγκριση δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρότι διαθέτει υψηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα στην περιοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζει τις χαμηλότερες δαπάνες για την άμυνα. Ταυτόχρονα, είναι εκτεθειμένη στην παρουσία των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και στην απειλή που αυτές δύνανται να προκαλέσουν στο νησί, με το οπλοστάσιό της να είναι συγκριτικά μικρό και εν πολλοίς πεπαλαιωμένο.
Η μελέτη εστιάζει στον γενικότερο συσχετισμό ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων των ισχυρών κυρίως δρώντων στην περιοχή, με στοιχεία από διάφορους δημόσιους οργανισμούς, όπως το SIPRI και το ΔΝΤ.
Η Τουρκία αναδεικνύεται με το εύρος των αμυντικών της δυνατοτήτων και την ανεπτυγμένη πολεμική βιομηχανία της. Αντίθετα, η μικρή κυπριακή οικονομία, παρά το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που κατατάσσεται δεύτερο μετά το Ισραήλ, δαπανά μόλις $535 εκατομμύρια για αμυντικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε απειλές από τη γειτονική Τουρκία.
Η ανάγκη για ενίσχυση της αμυντικής πολιτικής της Κύπρου κρίνεται επιτακτική την ώρα που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους στρατηγικής συνεργασίας με άλλους δρώντες στην περιοχή. Στην παρούσα κατάσταση, η Κύπρος συνεχώς αναδεικνύει το στρατηγικό της ρόλο στην Ε.Ε., καθώς πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για τις συνέπειες της παρούσας αδυναμίας στην εθνική ασφάλεια του νησιού.