«Καμπανάκι» για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι από τη χρήση των ψηφιακών πλατφορμών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ΟΗΕ, υπογράμμισε πως ο σχολικός εκφοβισμός έχει πλέον και το «ψηφιακό» του δίδυμο, ενώ η προσκόλληση των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα συνδέεται με την κατάθλιψη, την απομόνωση και τον εθισμό.
Στο κλείσιμο της ομιλίας του θέλησε να αναφερθεί συνοπτικά σε δύο κρίσιμα ζητήματα, όπως τα χαρακτήρισε: την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και τις αρνητικές επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδίως στα παιδιά μας και στους εφήβους. «Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης φαντάζει απεριόριστη. Μία τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο μας με τρόπο που θα ξεπεράσει πιθανότατα ακόμη και την έλευση του προσωπικού υπολογιστή, την κυκλοφορία των κινητών τηλεφώνων ή τη γέννηση του Παγκόσμιου Ιστού. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλη ζημιά», ανέφερε αρχικά.
«Ο σχολικός εκφοβισμός, που κάποτε περιοριζόταν στον πραγματικό κόσμο, έχει τώρα τον ψηφιακό του δίδυμο. Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με κατάθλιψη, αισθήματα απομόνωσης, στέρηση ύπνου και εθισμό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Κάνοντας αναφορές στη μανιώδη χρήση των social media σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες, επαινώντας την Αυστραλία που προχώρησε στη θέσπιση ηλικιακών κριτηρίων.
«Επικροτώ πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανακοίνωσε η Αυστραλία για τη θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές και μετρήσιμες δράσεις για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών. Εάν δεν το κάνουν, ρεαλιστικές λύσεις όπως η απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία μας -απαγόρευση που η Ελλάδα εφάρμοσε από φέτος- θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις» ανέφερε.
Στην Αυστραλία συντάσσεται ήδη ένα νομοσχέδιο προκειμένου να προφυλάξει τους ανήλικους από την υπερέκθεση στα social media και, σύμφωνα με αυτό, η ελάχιστη ηλικία για να μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιεί αναμένεται να οριστεί μεταξύ 14 και 16 ετών.