Για κάποιους είναι ένα «άλμα στο άγνωστο», για άλλους είναι η επιστροφή σε μια χώρα από την οποία έφυγαν εν μέσω πολέμου. Είναι χιλιάδες οι Λιβανέζοι και οι Σύροι που περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν στη Συρία, ώστε να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ο Λίβανος φλέγεται.
Ο Λιβανέζος Χασάν Σλιμ έφυγε από τον νότιο Λίβανο μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα του και θα αναζητήσει καταφύγιο σε συγγενείς του στη Συρία, μια χώρα ρημαγμένη από τον εμφύλιο, την οποία δεν γνωρίζει. «Αποφεύγαμε τη Συρία λόγω του πολέμου, αλλά σήμερα ο πόλεμος χτυπά τη δική μας πόρτα και είμαστε αναγκασμένοι να φύγουμε», εξήγησε ο 24χρονος άνεργος που περιμένει τη σειρά του στο μεθοριακό φυλάκιο Τζντεϊντέτ Γιαμπούς.
Λόγω της εντατικοποίησης των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο, από τις αρχές της εβδομάδας, 90.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανέφερε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές, περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι, οι 15.000 εκ των οποίων ήταν Σύροι, πέρασαν στη Συρία τις δύο τελευταίες ημέρες.
Καθισμένες στο πεζοδρόμιο ή μέσα σε αυτοκίνητα γεμάτα με αποσκευές, γυναίκες και παιδιά περιμένουν τους άνδρες να ολοκληρώσουν τις τυπικές διατυπώσεις. Εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου μοιράζουν νερό και παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους τις χρειάζονται. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προέρχονται από την κοιλάδα Μπεκάα, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο, όπως διαπίστωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα μείνω στη Συρία, φοβάμαι αυτό το άλμα στο άγνωστο, είπε ο Σλιμ. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ επέζησε από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2011 αλλά παραμένει παρίας στη διεθνή σκηνή.
Ο 60χρονος Άμπου Μοχάμεντ Ριφάι, ο οποίος κατέφυγε στην Μπεκάα το 2014, δήλωσε: «Η μοίρα μας είναι να ζήσουμε όλη τη ζωή μας στο έλεος του πολέμου και ο πόλεμος δεν έχει έλεος». Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Δαμασκού, έχουν προετοιμαστεί κέντρα φιλοξενίας για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες.