Λογαριασμοί ενέργειας: Μάχη για την οικονομική προσιτότητα απέναντι στη βιώσιμη μετάβαση

Λογαριασμοί ενέργειας: Μάχη για την οικονομική προσιτότητα απέναντι στη βιώσιμη μετάβαση

Περίπου απαιτούνται 115 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture, η οποία προτείνει δράσεις στους παρόχους ενέργειας για μια ισότιμη πράσινη μετάβαση, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους ίδιους. Η μελέτη αποκάλυψε ότι 37% των νοικοκυριών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας. Τα δεδομένα αυτά αντανακλούν και επιβεβαιώνουν τα αντίστοιχα φαινόμενα που παρατηρούνται και στην ελληνική αγορά.

Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κρίση, η μελέτη «The energy provider’s guide to net zero: Managing consumer affordability and an affordable energy system» στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας αντίληψης των καταναλωτών σχετικά με την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας. Περιλαμβάνει επίσης εκτίμηση του αντικτύπου από τις «πράσινες» επενδύσεις στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών. Στην κατεύθυνση αυτή, η μελέτη επισημαίνει πέντε στρατηγικές για τους παρόχους ενέργειας προκειμένου να επιλύσουν το δίλημμα είτε της αύξησης των καταναλωτικών τιμών είτε της επιβράδυνσης των επενδύσεων που συνεπάγεται καθυστέρηση στην επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων κατά περίπου 35 χρόνια.

Η πρόκληση της οικονομικής προσιτότητας αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο με τους καταναλωτές σε όλες τις ηπείρους να δυσκολεύονται σοβαρά στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Ιδιαίτερα, η ανησυχία είναι μεγαλύτερη στη Βόρεια Αμερική (45%) και τη Λατινική Αμερική (47%) σε σχέση με την περιοχή της EMEA (33%) και της Ασίας (29%).

Η φιλοδοξία για επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050 θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει το μέσο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός εάν ληφθούν μέτρα. Το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να υποστηρίξει την καταβολή ενός premium καθαρής ενέργειας.

Η πρόκληση της οικονομικής προσιτότητας επιδεινώνεται από την ανάγκη των παρόχων να επενδύσουν για την επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Accenture, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 115 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο από τον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, η μετακύλιση αυτών των δαπανών στους καταναλωτές θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει το μέσο ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών που δαπανάται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, από 6% σε 14% έως το 2050.

Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες και ολοκληρωμένες δράσεις από τους παρόχους, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής νέων επιχειρηματικών μοντέλων με επίκεντρο τον πελάτη και καινοτόμες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το 81% των οικιακών καταναλωτών επιβεβαίωσε ότι ενδιαφέρεται για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, αν και οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν θεωρούν ευθύνη ή υποχρέωσή τους να χρηματοδοτήσουν τις πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας μέσω του λογαριασμού τους. Παρ’ όλα αυτά, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν αύξηση 9% έως 10% στο μέσο μηνιαίο λογαριασμό τους για την πράσινη μετάβαση.

Loading