Η βία ανηλίκων κυριαρχεί αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα, προκαλώντας προβληματισμό και ερωτήματα για το πώς γεννιούνται τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες δεν είναι άσχετες από το γεγονός ότι το σχολείο γίνεται όλο και πιο εχθρικό για τα παιδιά. Βασικό ερώτημα είναι και γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης, αλλά μπαίνει σε πρώτο πλάνο η τιμωρία και η καταστολή, με τα κυβερνητικά μέτρα για τη βία ανηλίκων να επιχειρούν να μετακυλίσουν τις ευθύνες του κράτους στις οικογένειες και τα ίδια τα παιδιά.
Το μόνο «προληπτικό» μέτρο που παρουσιάστηκε είναι το Safe Youth Button, που αφορά τελευταία στιγμή, αν προλάβουν να το πατήσουν τα παιδιά σε κίνδυνο. Εφαρμογή που απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες, παιδιά 12-15 ετών, έφηβοι 15-18 ετών και άτομα άνω των 18 ετών, μπορεί να εγκατασταθεί και από γονείς και δασκάλους.
Στόχος είναι να είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, να αναφέρει: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα καταφέρουμε να τη δώσουμε στους πολίτες». Η εφαρμογή θα παρέχει πληροφορίες στους γονείς για την προστασία των παιδιών τους, καθώς το κουμπί πανικού θα είναι διαθέσιμο μόνο για ανηλίκους άνω των 12 ετών.
Τα νέα μέτρα που προωθούνται θα έχουν κυρίως τιμωρητικό χαρακτήρα, αυστηροποιώντας την ποινική αντιμετώπιση των γονέων που παρα neglect την εποπτεία των ανηλίκων, με ποινές φυλάκισης που θα κυμαίνονται από 1 έως 5 έτη και χρηματικές ποινές που θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην οπλοκατοχή, με οποιοδήποτε μαχαίρι ή σουγιά να θεωρείται παράνομος οπλισμός.
Επιπλέον, αναμένονται αναμορφωτικά μέτρα για τους ανηλίκους, εντός των οποίων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απασχόλησή τους σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι πολυσύνθετες καθώς η παραβατικότητα ανηλίκων απαιτεί περισσότερο από ποινική αντιμετώπιση.
«Οι γονείς που παραμελούν τα παιδιά τους πλέον θα κινδυνεύουν να πάνε φυλακή», επεσήμανε ο υπουργός.