Ανακαλύψτε τη σημασία της Μεγάλης Τρίτης και την ιστορία της Κασσιανής στην Ορθόδοξη παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Μεγάλη Τρίτη δύο σημαντικά γεγονότα: τη σφοδρή καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχών του Ισραήλ, η οποία καταγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39), καθώς και την παραβολή των δέκα Παρθένων (Ματθαίου 25, 1-13). Η γυναίκα που, παρά τις πολλές της αμαρτίες, ζήτησε την ειλικρινή μεταμέλεια πλένοντας τα πόδια του Θεανθρώπου με μύρο, κυριαρχεί στην απογευματινή ακολουθία της ημέρας. Το βράδυ, ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, όπου κυριαρχεί το γεγονός της αλείψεως των ποδιών του Κυρίου με μύρο από μια αμαρτωλή γυναίκα, αναφερόμενη ως πόρνη από τους υμνωδούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι ψάλλεται ένα από τα πιο δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, γνωστό ως το Τροπάριο της Κασσιανής, που συνέθεσε η υμνογράφος Κασσιανή (810-865).
Η Κασσιανή υπήρξε μία από τις σημαντικότερες υμνογράφους της Εκκλησίας, με σπουδαία ποιητική και συνθετική κληρονομιά. Η ζωή της συνδέθηκε με θρύλους που περιβάλλουν τη σχέση της με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο (813-842). Σύμφωνα με βυζαντινούς χρονικογράφους, η μητέρα του Θεόφιλου προσκάλεσε τις πιο ωραίες και επιφανείς κόρες της αυτοκρατορίας, με σκοπό την εκλογή νύφης για τον γιο της. Η Κασσιανή εντυπωσίασε τον αυτοκράτορα με την εξυπνάδα της, αλλά τελικά απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να αφιερωθεί στη μοναστική ζωή και στη δημιουργία υμνογραφίας.
Αν και το υμνογραφικό έργο της Κασσιανής δεν είναι εκτενές, διακρίνεται για το ύφος και την πρωτοτυπία του. Εκτός από το εμβληματικό τροπάριο της, συνέθεσε επίσης τους πρώτους τέσσερις ειρμούς του Κανόνα του Μεγάλου Σαββάτου και γνωμικά σε ιαμβικό μέτρο. Το τροπάριο της Κασσιανής αναδεικνύει τη μετάνοια και τη θρησκευτική αγάπη της για τον Θεό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
