Μεξικό: Στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά μεταναστών με θανάσιμες συνέπειες

Μεξικό: Στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά μεταναστών με θανάσιμες συνέπειες

Η τραγική επίθεση σε μετανάστες στο Μεξικό αναδεικνύει τη βία που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι πληθυσμοί.

Μεξικανοί στρατιώτες σκότωσαν έξι μετανάστες ανοίγοντας πυρ εναντίον οχήματος που μετέφερε 33 ανθρώπους όταν ο οδηγός προσπάθησε ν’ αποφύγει περίπολο προχθές Τρίτη, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας. Στους μετανάστες συμπεριλαμβάνονταν υπήκοοι Αιγύπτου, Νεπάλ, Κούβας, Ινδίας και Πακιστάν. Άλλοι δέκα μετανάστες τραυματίστηκαν στο επεισόδιο, που εκτυλίχτηκε το βράδυ, πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι δύο στρατιωτικοί που πυροβόλησαν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους και παραπέμφθηκαν στην ομοσπονδιακή εισαγγελία. Το συμβάν σημειώθηκε λίγο πριν από τις 21:00 (τοπική ώρα) κοντά στην πόλη Ουίστλα, περίπου 40 χιλιόμετρα από την Ταπατσούλα, πάνω στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Η ενέργεια αυτή καταγράφηκε την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία η νέα πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ. Το όχημα με τους μετανάστες, ανοικτό ημιφορτηγό, ακολουθείτο από δύο ακόμη οχήματα, γεγονός που παραπέμπει στις κινήσεις του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

Στρατιώτες ανέφεραν πως άκουσαν εκπυρσοκροτήσεις και κατόπιν δύο από αυτούς άνοιξαν πυρ. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο τόνισε πως οι δύο στρατιωτικοί που πυροβόλησαν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους και παραπέμφθηκαν στην ομοσπονδιακή εισαγγελία, ενώ στρατοδίκες διενεργούν χωριστή έρευνα.

Το υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε τη δέσμευσή του να τηρεί αυστηρά τη νομοθεσία και να εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε παραβιάσεις, διαβεβαιώνοντας ότι θα βοηθήσει τις πολιτικές αρχές να ρίξουν φως στα γεγονότα. Θα συντονιστεί επίσης με το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να ενημερωθούν οι πρεσβείες των χωρών, των υπηκόων των οποίων έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν.

Η Ταπατσούλα, στη νότια πολιτεία Τσιάπας, αποτελεί πύλη εισόδου στο Μεξικό για πολλούς από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που αποπειρώνται να φτάσουν στις ΗΠΑ. Σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τη βία ή την ανέχεια, ελπίζοντας να βρουν μια καλύτερη ζωή. Στην πολιτεία Τσιάπας έχουν καταγραφεί φέτος συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο ισχυρές συμμορίες, το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ) και το καρτέλ Σιναλόα.

Τον Ιούλιο, η σύγκρουση των δύο συμμοριών για τον έλεγχο περιοχών προκάλεσε τη φυγή όχι λιγότερων από 600 κατοίκους, οι οποίοι προσέφυγαν στη γειτονική Γουατεμάλα.

Loading