Ανακαλύψτε τις διατροφικές συμπεριφορές των νέων και τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Περισσότεροι από τους μισούς 23χρονους συμμετέχοντες σε ευρωπαϊκή μελέτη επιδεικνύουν περιοριστικές, συναισθηματικές ή ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που διενήργησαν ερευνητές από το Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) στο King’s College του Λονδίνου. Οι δομικές διαφορές του εγκεφάλου φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των διατροφικών συνηθειών. Η μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature Mental Health, ερευνά τη σύνδεση μεταξύ των γονιδίων, της δομής του εγκεφάλου και των διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών στους νέους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία ωρίμανσης του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί σε μείωση του όγκου και του πάχους του φλοιού κατά την εφηβεία, μπορεί να είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη περιοριστικών ή συναισθηματικών/ανεξέλεγκτων διατροφικών συμπεριφορών στη νεαρή ενήλικη ζωή. Οι περιοριστικές διατροφικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν τον σκόπιμο περιορισμό της πρόσληψης τροφής για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και του σχήματος. Αντιθέτως, οι συναισθηματικές ή ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η αδηφαγία, εκδηλώνονται μέσω επεισοδίων κατανάλωσης τροφής ως αντίδραση σε αρνητικά συναισθήματα.
Η ανάλυση των δεδομένων από 996 εφήβους στη μελέτη IMAGEN, η οποία περιλάμβανε συμμετέχοντες από Αγγλία, Ιρλανδία, Γαλλία και Γερμανία, έδειξε ότι στην ηλικία των 23 ετών οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες βάσει των διατροφικών τους συνηθειών: 42% ακολούθησε υγιεινή διατροφή, 33% περιοριστικές δίαιτες και 25% συναισθηματικές ή ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ομάδες αυτές παρουσίασαν διαφοροποιημένα πρότυπα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς με την πάροδο του χρόνου. Οι νέοι με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα εσωτερικών (όπως άγχος ή κατάθλιψη) και εξωτερικών προβλημάτων (όπως υπερκινητικότητα ή προβλήματα συμπεριφοράς) σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.
Η έρευνα υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και ψυχικής υγείας των νέων, υποδεικνύοντας την ανάγκη για ευρύτερη ενημέρωση και παρέμβαση στον τομέα της διατροφής και της ψυχολογίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr