Νέα κλιμακωτά τιμολόγια για την κατανάλωση νερού από το 2025

Νέα κλιμακωτά τιμολόγια για την κατανάλωση νερού από το 2025

Από το 2025, θα εφαρμοστούν κλιμακωτές χρεώσεις για την κατανάλωση νερού, με διαφορετικές χρεώσεις ανά περιοχή και κοινωνική ομάδα. Οι γενικοί κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), στην οποία προβλέπεται η τοποθέτηση υδρόμετρων στα χωράφια έως το 2026.

Επιπλέον, οι πάροχοι θα εφαρμόζουν σύστημα εποχικής τιμολόγησης για χρήστες με έντονη εποχική μεταβλητότητα στην κατανάλωση. Αυξημένες χρεώσεις θα ισχύσουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, όπου θα ισχύουν αυξημένες χρεώσεις τις περιόδους με ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση νερού. Οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές, εφόσον εγκριθούν από τη ΡΑΑΕΥ.

Κατά την επόμενη πενταετία (2025-2029), οι παροχείς θα υποχρεούνται να υπολογίζουν τα τιμολόγιά τους με βάση τη μέση ετήσια μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για ευάλωτες ομάδες, όπως πολύτεκνοι και οικονομικά αδύναμοι, οι εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν ευνοϊκότερες τιμές.

Μέχρι το τέλος του 2026, αναμένεται η τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια και η καθιέρωση μικτής τιμολόγησης για τους αγρότες, με σταθερά και μεταβλητά τέλη ανά χρήση νερού.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να βελτιώσουν τη διαχείριση του νερού και να συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων.

Loading