Εξετάζουμε την επιρροή των μέσων ενημέρωσης στους νέους και την ανησυχία των γονέων για τις συνέπειές τους. Η ανησυχία σχετικά με την επιρροή των νέων μέσων ενημέρωσης στους νέους δεν είναι κάτι καινούριο. Ένας όρος που συχνά συνδέεται με αυτές τις αντιδράσεις είναι ο ηθικός πανικός, ο οποίος περιγράφει τη σταδιακή αύξηση της ανησυχίας και του φόβου για τις επιπτώσεις των μέσων ενημέρωσης στους νέους. Όπως αναφέρει ο Peter Gray, ερευνητής και καθηγητής ψυχολογίας στο Boston College, οι ιστορικοί πανικοί αφορούσαν κυρίως την ηθική διαφθορά που προέρχεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία θεωρούνταν ότι προωθούν τη βία και την παραβατικότητα.
Στον 19ο αιώνα, τα Penny Dreadfuls στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα Dime Novels στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνταν υπεύθυνα για την υποκίνηση της εγκληματικότητας, αν και οι ιστορίες αυτές συνέβαλαν στη βελτίωση του αλφαβητισμού ανάμεσα στα παιδιά της εργατικής τάξης. Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, όταν οι κινηματογραφικές ταινίες προκάλεσαν μια νέα μορφή πανικού, με τους πολέμιους να υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη εγκληματικότητα σχετίζεται άμεσα με τις ταινίες.
Στη δεκαετία του 1940 και του 1950, τα κόμικς τρόμου και οι υπερήρωες πυροδότησαν νέο ηθικό πανικό, καθώς οι ενήλικες ανησυχούσαν για την επιρροή τους στους νέους. Στις μέρες μας, η ένταση γύρω από τα βιντεοπαιχνίδια και η χρήση των smartphones συνεχίζουν να προκαλούν φόβους και ανησυχίες στους γονείς. Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση φαίνεται να βρίσκεται στη διεύρυνση των ριζικών κοινωνικών δομών που ενισχύουν τις επικίνδυνες αντιλήψεις σχετικά με την ανδρική κυριαρχία και τον μισογυνισμό.
Καθώς συνεχίζεται αυτή η συζήτηση, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των ριζών αυτής της ανησυχίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr