Ο κορονοϊός έκανε καλό στην Ελληνική Οικογένεια

Ο κορονοϊός έκανε καλό στην Ελληνική Οικογένεια

Την… ιεροτελεστία του οικογενειακού τραπεζιού, με όλα τα μέλη να κάθονται γύρω του για το φαγητό και όχι ο καθένας μόνος του, ξεχωριστά είτε μπροστά στην τηλεόραση, είτε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, επανέφερε η πανδημία του κορονοϊού στην ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, οι επιλογές στην αγορά τροφής στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έγιναν πιο συνειδητές, σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητα κατανάλωσης, ενώ ποικιλία και εκτέλεση συνταγών που μυρίζουν «φαγητό της μαμάς», φαίνεται να κέρδισαν περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων .

Αυτά προκύπτουν-μεταξύ άλλων- από διαδικτυακή έρευνα που διενήργησε ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Δημήτριος Καρολίδης και στην οποία συμμετείχαν1.476 άτομα.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πράξεις και ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγούν στην επίτευξη αυτοαποτελεσματικότητας που τους βοηθάει να ανταπεξέλθουν, να προσαρμοστούν και τελικά να περιφρουρήσουν την ευζωϊα τους», επισήμανε ο κ. Καρολίδης στη διάρκεια αποψινής παρουσίασης της έρευνάς του, η οποία και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που «έτρεξαν» οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο «Η έρευνα στην πρώτη γραμμή».

Τίτλος της έρευνας: «Ένας ακόμα καφές πριν να φύγω: η διατροφική εγγραμματοσύνη εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης», τον οποίο όπως επισήμανε ο κ Καρολίδης εμπνεύστηκε από το τραγούδι του μουσικού και κατόχου νόμπελ Λογοτεχνίας, Μπόμπ Ντύλαν, που φέρει τον τίτλο «Οne more Cup Of Coffee».

Όπως εξήγησε, η έρευνα έδειξε ότι στη διάρκεια του εθνικού «απαγορευτικού» στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για την αποφυγή διάδοσης της covid-19, επηρεάστηκαν η ατομική γνώση, αλλά και η στάση και συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τις διατροφικές τους επιλογές.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι η προμήθεια τροφής μετατράπηκε σε μία αγχώδη και στενόχωρη δραστηριότητα, ότι διάλεγαν πιο πρωτότυπες και εύγεστες συνταγές, ενώ σημείωσαν ότι ναι μεν χρησιμοποίησαν όλες τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης όταν ζητούσαν συμβουλές για τις διατροφικές τους επιλογές, αλλά στηρίχθηκαν περισσότερο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον τους και στους φίλους τους, αποζητώντας τη γεύση… του φαγητού της μαμάς.

Κατά τον κ. Καρολίδη, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό εθνικών, ακόμα και διεθνών πρακτικών παρότρυνσης, που θα οδηγήσουν τους καταναλωτές σε ευεργετικές διατροφικές συνήθειες και επιλογές κατά την διάρκεια αγχωτικών περιστάσεων.

Covid-19 vs κοινοπρακτικά δάνεια, συγχωνεύσεις/εξαγορές, χρηματιστηριακές αγορές

Τον αντίκτυπο των κοινοπρακτικών δανείων στη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και τον ρόλο των μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης, ανέλυσε ο υποψήφιος διδάκτορας τμήματος Λογιστικής και χρηματοοικονομικής του ΠΑΜΑΚ, Νικόλαος Κιοσσές, αποσπώντας το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό «η έρευνα στην πρώτη γραμμή».

Όπως επισήμανε, στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι ανακοινώσεις κοινοπρακτικών δανείων δημιουργούν θετική πληροφόρηση και συμβάλλουν στη δημιουργία χρηματιστηριακής αξίας για τις ευρωπαϊκές δανειζόμενες επιχειρήσεις.

Συμπλήρωσε δε, ότι οι υπερβάλλουσες αποδόσεις από την ανακοίνωση δανείων είναι θετικές και στατιστικά σημαντικές σε όλα τα χρονικά παράθυρα κατά την ανακοίνωση κοινοπρακτικών δανείων ενώ πρόσθεσε ότι μη κανονικές αποδόσεις στην περίοδο της πανδημίας είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες αποδόσεις στην προ κορονοϊό περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ Κιοσσέ, οι μηχανισμοί εταιρικής διακυβέρνησης αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν στατιστικά τις μη κοινωνικές αποδόσεις κατά την ανακοίνωση κοινοπρακτικών δανείων και συμπλήρωσε ωστόσο ότι η επίδρασή στη χρηματιστηριακή αξία, διαφέρει μεταξύ των δύο υποπεριόδων, ήτοι πριν και κατά τη διάρκειας της πανδημίας.

Έρευνα για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της covid-19 και οι επιδράσεις του στις χρηματιστηριακές αγορές, διενήργησε ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος λογιστικής και χρηματοοικονομικής, Αναστάσιος Γ. Μουτσιούνας. Το δείγμα της έρευνας προέρχεται από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία).

Όπως τόνισε, από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν παρουσιάζουν ομοιόμορφη επίδραση.

«Τα μέτρα σχετικά με την ακύρωση των δημόσιων εκδηλώσεων φαίνεται πάντως να επηρεάζουν αρνητικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες», ανέφερε ο ίδιος, ενώ στον αντίποδα, όπως πρόσθεσε, «τα μέτρα σχετικά με τους περιορισμούς στις διεθνείς μετακινήσεις έχουν θετική επίπτωση. Τα υπόλοιπα μέτρα δεν φαίνεται να έχουν κάποια επίδραση στην χρηματιστηριακή αγορά», σημείωσε.

Χαιρετισμό στη διαδικτυακή εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης ΠΑΜΑΚ, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει με την ίδια ένταση, αν όχι και μεγαλύτερη, να δίνει το «παρών» και σε συνθήκες πανδημίας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading