ΟΑΣΑ: Επαναστατική αναδιάρθρωση των δημόσιων συγκοινωνιών με τη συμμετοχή των πολιτών

ΟΑΣΑ: Επαναστατική αναδιάρθρωση των δημόσιων συγκοινωνιών με τη συμμετοχή των πολιτών

Στον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής προχωρά ο ΟΑΣΑ, με την εκπόνηση του νέου στρατηγικού σχεδίου μεταφορών. Ο στόχος είναι να επανακαθοριστεί η λειτουργία του μεταφορικού συστήματος της πρωτεύουσας για την επόμενη εικοσαετία, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των ΜΜΜ.

Το υφιστάμενο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένο σε στοιχεία μελετών ζήτησης μετακινήσεων και προέλευσης προορισμού του 2009. Η καταγραφή, επικαιροποίηση και ανάλυση των σημερινών δεδομένων είναι απολύτως αναγκαία. Σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην εκτεταμένη έρευνα του ΟΑΣΑ που διεξάγεται σε 36.600 νοικοκυριά και σε 71.200 μετακινούμενους.

Μέσα Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν στους δήμους οι προτάσεις του ΟΑΣΑ για το «Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα «πρότυπα πεζοδρόμια», ποδηλατόδρομοι, σημεία στάθμευσης και φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα.

«Το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της Αττικής θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου συστήματος μεταφορών στην πρωτεύουσα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος. Όραμα του ΟΑΣΑ είναι τα ΜΜΜ να γίνουν η πρώτη επιλογή για τη μετακίνηση των πολιτών της Αθήνας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 10% των επιβατών χρησιμοποιεί ήδη τραπεζική κάρτα για τις επιβιβάσεις. Το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα επεκταθεί σε όλα τα ΜΜΜ, ενώ θα προστεθούν και υπηρεσίες Mobility-as-a-Service.

Loading