Οι επιπτώσεις της ενίσχυσης της νομικής ευθύνης των γονέων για τους ανήλικους δράστες στη διαφθορά όπλων

Οι επιπτώσεις της ενίσχυσης της νομικής ευθύνης των γονέων για τους ανήλικους δράστες στη διαφθορά όπλων

Δεν ευθύνονται μόνο οι γονείς για τους μαζικούς σκοτωμούς, αλλά και το γεγονός ότι εκατομμύρια όπλα διατίθενται ελεύθερα στις ΗΠΑ, ακόμα και σε 18χρονους. Αμερικανικές αρχές στοχοποιούν τους γονείς τη στιγμή που οι συγκεκριμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν νόμους για την «ελάχιστη ηλικία αγοράς ή κατοχής». Πρόσφατα, στην Πολιτεία της Τζόρτζια, ο πατέρας του 14χρονου υπόπτου για πυροβολισμούς στο Λύκειο Apalachee αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για δολοφονία δευτέρου βαθμού.

Στην έρευνά του, ο Άντριου Μόραλ, συμπεριφορικός επιστήμονας, εκτιμά ότι «το να θεωρούνται ένοχοι γονείς είναι μια τάση νομικής δίωξης που είναι πιθανό να υιοθετηθεί ευρύτερα», γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικές ένοπλες επιθέσεις αν οι γονείς ξανασκεφτούν την πρόσβαση των παιδιών τους σε πυροβόλα όπλα.

Στην έρευνά τους, βρήκανε στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τέτοιοι νόμοι μειώνουν τις αυτοκτονίες με πυροβόλα όπλα και τις ανθρωποκτονίες μεταξύ των νέων. Η εφαρμογή και η επιβολή της νομοθεσίας για την πρόσβαση των παιδιών μπορεί να είναι ένα κρίσιμο βήμα για την πρόληψη της πρόσβασης σε πυροβόλα όπλα και την αποτροπή τραγικών αποτελεσμάτων.

Παρά την αναγνώριση αυτής της ανάγκης, σχεδόν οι μισές Πολιτείες δεν έχουν νόμους που απαιτούν από τους κατόχους όπλων να διασφαλίζουν ότι τα όπλα τους είναι ασφαλή από τα παιδιά. Ο Μόραλ θεωρεί λογική τη δίωξη γονέων οι οποίοι επέτρεψαν στα παιδιά τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε όπλα, τονίζοντας όμως ότι αυτή είναι μια στρατηγική που εφαρμόζεται «κατόπιν εορτής», ενώ εκατοντάδες ανήλικοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τέτοιες βίαιες επιθέσεις.

Loading