Οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί, ιδίως όσοι εργάζονται στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, κατατάσσονται μεταξύ των πιο αγχωτικών επαγγελμάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνες που παρουσίασε το Euronews. Υψηλά επίπεδα άγχους παρατηρούνται επίσης στα επαγγέλματα στον τομέα της εστίασης, στην πληροφορική και την επικοινωνία. Ανάλογα με τη χώρα, ενδέχεται να αναφέρονται επίσης ως στρεσογόνα επαγγέλματα στον χρηματοοικονομικό τομέα και στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Τα στοιχεία προέρχονται από δύο ξεχωριστές έρευνες ιδιωτικών εταιριών: Η πρώτη διεξήχθη από τη βρετανική εταιρεία Claims.co.uk, η οποία ειδικεύεται σε νομικές διεκδικήσεις, και η δεύτερη από την εταιρεία κατάρτισης Lepaya, που συνεργάζεται κυρίως με πολυεθνικές επιχειρήσεις και έχει εκπαιδεύσει εργαζόμενους σε πάνω από 120 χώρες. Στην έρευνα της Lepaya, το δύο τρίτα των Ευρωπαίων εργαζομένων αναφέρουν ότι αισθάνονται αγχωμένοι.
Η βρετανική εταιρεία συνέταξε μια έκθεση για τις πιο αγχωτικές θέσεις εργασίας στη χώρα, αναλύοντας δεδομένα από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας σχετικά με τα ποσοστά των εργαζομένων που καταγγέλλουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, κυρίως λόγω της τωρινής ή πρόσφατης εργασίας τους. Στις πληροφορίες αυτές, οι αστυνομικοί εμφανίζονται ως οι πιο αγχωμένοι, έπειτα από τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους επαγγελματίες στον τομέα της πρόνοιας.
Το εργασιακό άγχος ενδέχεται να προέρχεται από την ασαφή διάκριση μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, η οποία γίνεται όλο και λιγότερη, ενώ οι συνθήκες εργασίας και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Στην Ελλάδα, το 56% των εργαζομένων νιώθουν κάθε μέρα έντονο άγχος, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα δεύτερη σε όλη την ΕΕ.
Τακτικά διαλείμματα και υποστήριξη προτείνονται ως λύσεις για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας. Οι εκπρόσωποι των εταιριών προτείνουν ότι η καθιέρωση ευέλικτης απασχόλησης και η πρόσβαση σε προγράμματα ευεξίας μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εργασία.