Οι πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα: Μια αδιάκοπη αναμονή κατοίκων

Οι πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα: Μια αδιάκοπη αναμονή κατοίκων

Ανακαλύψτε την κρίση των πόλεων-φαντασμάτων στην Κίνα και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Η Κίνα, με την τεράστια αστική ανάπτυξή της, έχει κατασκευάσει πιστά αντίγραφα γνωστών πόλεων όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μανχάταν. Αυτές οι φιλόδοξες δημιουργίες έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια γουάν, αλλά έχουν καταλήξει να είναι συμβολικά μνημεία μιας ατελέσφορης οικονομικής φούσκας, με πολλές νέες πόλεις-φαντάσματα να αποδεικνύονται ανίκανες να προσελκύσουν κατοίκους. Στο Τιανντουτσένγκ, για παράδειγμα, όπου χτίστηκε το Παρίσι της Ανατολής, έχει χωρητικότητα 10.000 ατόμων, αλλά σήμερα σχεδόν το 90% των κτιρίων είναι άδεια, με μόλις 1.000 κατοίκους.

Η κατάσταση είναι παρόμοια και για άλλες περιοχές όπως ο λεγόμενος Μανχάταν της Κίνας, μια επένδυση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παραμένει άδεια. Το 90% της Όρντος στην Αυτόνομη Περιφέρεια Εσωτερικής Μογγολίας, μιας φουτουριστικής πόλης προορισμένης για ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι επίσης αδιάφορη. Σήμερα, περισσότερες από 50 πόλεις-φαντάσματα υπάρχουν σε όλη την Κίνα, ορισμένες εκ των οποίων δεν έχουν καν ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης ρευστότητας.

### Κρίση και καταχνιά

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της κρίσης, είναι απαραίτητο να επισκεφθεί κανείς τη Σαογκουάν, μια πόλη 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων στην νοτιοανατολική Κίνα. Η κεντρική περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό που εγκαινιάστηκε το 2019 έχει γεμίσει από νέα κτίρια, ωστόσο το βράδυ η πόλη παραμένει σκοτεινή, χωρίς ζωή. Παρά τη σύνδεση της πόλης με την Γκουανγκζού, τα νέα διαμερίσματα δεν βρίσκουν αγοραστές.

Η συνολική αξία των ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα εκτιμάται σε 28 τρισεκατομμύρια γιουάν. Η κυβερνητική παρέμβαση το 2020 προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα ακινήτων, με αποτέλεσμα η China Evergrande Group να βρεθεί σε χρεοκοπία.

Σήμερα, περίπου το 70% των κινεζικών αναπτυξιακών εταιρειών ακινήτων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο σχεδιασμός για ανάκαμψη περιλαμβάνει χρηματοδότηση για τη στήριξη των αναξιοποίητων διαμερισμάτων, όμως η χρηματοδότηση καλύπτει μόλις το 2% του αδιάθετου αποθέματος.

Η Κίνα, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε έναν εκτενή ανασχηματισμό και προκλήσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξή της, σε μια εποχή που οι καταναλωτές εκφράζουν φόβους για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play