ΟΗΕ: Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από οξεία φτώχεια – μισοί ανήλικοι

ΟΗΕ: Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από οξεία φτώχεια – μισοί ανήλικοι

Η φτώχεια πλήττει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, με τους μισούς να είναι ανήλικοι, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από οξεία φτώχεια, οι μισοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, κατήγγειλε σήμερα το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP/PNUD). Στην ετήσια έκθεσή τους, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ και το ερευνητικό κέντρο Πρωτοβουλία της Οξφόρδης για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (OPHI) εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το ποσοστό της φτώχειας, το οποίο είναι τρεις φορές υψηλότερο στις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, την ώρα που ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχαν τόσες ένοπλες συγκρούσεις στον κόσμο όσες το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από πολυδιάστατη φτώχεια και από αυτούς 455 εκατομμύρια ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και το ερευνητικό κέντρο της Οξφόρδης καταρτίζουν από το 2010 τον Παγκόσμιο Δείκτη Πολυδιάστατης Φτώχειας, συγκεντρώνοντας δεδομένα από 112 χώρες στις οποίες ζουν περίπου 6,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αυτός περιλαμβάνει δείκτες που αφορούν την έλλειψη επαρκούς στέγασης, συστημάτων υγιεινής, ηλεκτρικού ρεύματος, ενέργειας για μαγείρεμα, τροφίμων και σχολικών συστημάτων.

Ο Δείκτης Φτώχειας 2024 (για το έτος 2023) δίνει μια εικόνα που βάζει σε σκέψεις: η ακραία φτώχεια πλήττει πάντα περισσότερο τις αγροτικές περιοχές απ’ ότι τις αστικές, με σχεδόν το 84% των φτωχών στον κόσμο να ζει στην ύπαιθρο. Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών, οι πιο φτωχοί υπολογίζονται σε 584 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους. Το ποσοστό της φτώχειας των ανηλίκων στον κόσμο φτάνει το 27,9%, έναντι 13,5% για τους ενηλίκους.

Η τεράστια πλειονότητα των πιο φτωχών (83,2%) ζει στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία. Οι 5 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό πολύ φτωχών ανθρώπων έχουν επίσης και υψηλή πληθυσμιακή αύξηση: η Ινδία, το Πακιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι πόλεμοι και οι βίαιες συγκρούσεις εμποδίζουν τη μείωση της φτώχειας, αφήνοντας βαθιά και διαρκή σημάδια στη ζωή των ανθρώπων.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 40% του 1,1 δισεκατομμυρίου φτωχών ζει σε ζώνες συγκρούσεων, και το ποσοστό της φτώχειας στις περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο είναι τρεις φορές υψηλότερο από ότι σε αυτές χωρίς συγκρούσεις. Αυτός ο αριθμός των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή και φοβούνται για την ασφάλειά τους φτάνει τα 455 εκατομμύρια, καταγγέλλει η διευθύντρια του OPHI, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να μείωσει τη φτώχεια ευνοώντας την ειρήνη.

Loading