ΟΗΕ: Σφοδρή καταγγελία για τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

ΟΗΕ: Σφοδρή καταγγελία για τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σοβαρούς περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια της Λωρίδας της Γάζας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα πως ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους περιορισμούς που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου, πριν από έναν χρόνο. Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει δραματικά τα παιδιά, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Unicef, Τζέιμς Έλντερ.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν στοιχεία που φανερώνουν ότι το Ισραήλ εμπόδισε σκόπιμα την ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που καθιστά την πραγματικότητα ακόμη πιο ανησυχητική. Μεγάλα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές λόγω των ισραηλινών αντιποίνων, ειδικά μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023. Η επιδείνωση της κατάστασης είναι δραματική, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Ο Έλντερ επισήμανε ότι το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρθηκε στη Λωρίδα της Γάζας τον Αύγουστο ήταν το πιο ασθενές που παρατηρήθηκε από την αρχή του πολέμου, με πολλές ημέρες χωρίς καμία βοήθεια να έχει επιτραπεί. Ο ολοένα αυξανόμενος αποκλεισμός από το Ισραήλ έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η πλειοψηφία των ανθρωπιστικών βοηθειών παραμένει μπλοκαρισμένη στην Αίγυπτο, καθώς μόλις ένα κονβόι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος έχει περάσει.

Η πίεση για άνοιγμα νέων δρομολογίων και σημείων πρόσβασης είχε αυξηθεί στις αρχές του χρόνου, όμως σήμερα η κατάσταση έχει ανατραπεί. Ο μήνας Οκτώβριος έχει επιφέρει μηδενικές παραλαβές τροφίμων και επισιτιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που εντείνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η επιδείνωση αυτή, σε συνδυασμό με τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις εντολές εκκένωσης, έχει καταστήσει τη ζωή στην περιοχή αβίωτη, προσθέτοντας στην οδύνη των πολιτών που υποφέρουν καθημερινά. Η τελευταία ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκούμενη Τζαμπαλίγια χρονολογείται από το διήμερο 30 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου, με τη ζοφερή κατάσταση να συνεχίζεται 15 ημέρες τώρα χωρίς καμία ανακούφιση.

Loading