Η τηλεφοβία επηρεάζει τη γενιά Ζ, η οποία προτιμά γραπτές επικοινωνίες αντί για τηλεφωνικές κλήσεις. Κάποτε, ο ήχος του τηλεφώνου σήμαινε την αρχή μιας νέας συζήτησης. Σήμερα, για πολλούς από τη γενιά Ζ, αυτός ο ήχος προκαλεί άγχος και πανικό. Η τηλεφοβία, ο φόβος για τις τηλεφωνικές κλήσεις, γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένος μεταξύ των νέων που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012. Η εναλλακτική επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων και social media φαίνεται να έχει επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην αντίληψη και την αντιμετώπιση των τηλεφωνικών κλήσεων.
Σύμφωνα με τη Liz Baxter, σύμβουλο σταδιοδρομίας στο Nottingham College, η τηλεφοβία σχετίζεται με την αυξανόμενη αμηχανία που νιώθουν οι νέοι κατά την πραγματοποίηση ή λήψη τηλεφωνικών κλήσεων. Η απομάκρυνση από τις τηλεφωνικές κλήσεις έχει μειώσει την ικανότητά τους να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα και το άγχος τους.
Η πανδημία του Covid-19 ενδέχεται να έχει επιδράσει στην ανάπτυξη της τηλεφοβίας, καθώς οι νέοι πέρασαν αρκετό καιρό απομονωμένοι κοινωνικά, χάνοντας την εξοικείωση με τις διαπροσωπικές επικοινωνίες.
Η ανάγκη για πιο βιώσιμες στρατηγικές επικοινωνίας έχει γίνει επιτακτική. Οι μαθητές του κολλεγίου αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις, ενώ η έλλειψη προετοιμασίας και αυτοπεποίθησης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την καριέρα τους.
Η Baxter τονίζει τη σημασία της προετοιμασίας και της εξάσκησης σε συνθήκες που προσομοιώνουν την εμπειρία της τηλεφωνικής συνομιλίας, κάτι που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση των νέων. Οι σεμινάριες αυτοί παρέχουν επίσης τεχνικές διαχείρισης του άγχους, ενισχύοντας την ικανότητα τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr