Πάπας Φραγκίσκος: Ανησυχία για την υπογεννητικότητα στην Ιταλία

Πάπας Φραγκίσκος: Ανησυχία για την υπογεννητικότητα στην Ιταλία

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, εξέφρασε την ανησυχία του για την κρίση υπογεννητικότητας στην Ιταλία, δηλώνοντας ότι υπάρχει μια κουλτούρα όπου προτιμώντας τα κατοικίδια ζώα, όπως σκυλάκια και γατάκια, οι άνθρωποι δείχνουν προτίμηση αντί για παιδιά. Αυτή η τοποθέτηση του Πάπα προκάλεσε συζητήσεις και αντιδράσεις, με αρκετούς να επισημαίνουν ότι οι κύριες αιτίες της υπογεννητικότητας είναι οικονομικές. Η έλλειψη σταθερών εισοδημάτων, η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας και η έλλειψη υποστήριξης για τις οικογένειες θεωρούνται από πολλούς τα πραγματικά εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας και όχι η αυξημένη προτίμηση προς τα κατοικίδια ζώα.

Συγκεκριμένα, ο Ποντίφικας έκανε δηλώσεις σχετικά με την υπογεννητικότητα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διεθνή πρωτοβουλία «The Economy of Francesco». Αναφέρθηκε στο φαινόμενο της προτίμησης προς τα κατοικίδια, όπως σκυλιά και γατιά, εις βάρος της γέννησης παιδιών, τονίζοντας πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια κρίση υπογεννητικότητας και ότι «πρέπει να διορθωθεί». Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στην Ιταλία, όπου η υπογεννητικότητα έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Το 2023, η χώρα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων εδώ και δεκαετίες, με μόνο 379.000 νέες γεννήσεις.

Όπως έγραψε η «Nazione», η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει μια κουλτούρα όπου είναι προνομιακό να έχεις σκύλους ή γάτες και όχι παιδιά. Μετά τις αμφισβητούμενες δηλώσεις του Πάπα για τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους, η επίθεση επικεντρώνεται τώρα στο ζήτημα των ποσοστών γεννήσεων. Το ενδιαφέρον για τον λόγο του Πάπα αυξάνεται, καθώς η συζήτηση γύρω από την υπογεννητικότητα αυξάνεται, ειδικά όταν ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με το κόστος και την ικανότητα των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά.

Είναι δύσκολο να κατανοηθεί γιατί τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εναλλακτική λύση στα παιδιά, και οι αιτίες της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων θα πρέπει να αναζητηθούν στην αύξηση του κόστους ζωής, στους ολοένα και χαμηλότερους μισθούς και στην έλλειψη δημόσιας στήριξης για την ανατροφή των παιδιών.

Loading