Πολυεργασία: Η νέα πραγματικότητα των νέων – Όταν μια δουλειά δεν αρκεί

Πολυεργασία: Η νέα πραγματικότητα των νέων – Όταν μια δουλειά δεν αρκεί

Η πολυεργασία έχει γίνει αναγκαία για τους νέους, καθώς η οικονομική πίεση εντείνεται. Οι νέοι σήμερα αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Πώς το επιτυγχάνουν; Με την εργασία σε περισσότερες από μία θέσεις. Αυτό προκύπτει από μελέτη της πλατφόρμας Academized, η οποία συνδέει φοιτητές με εξωτερικούς συνεργάτες. Περισσότεροι από τους μισούς millennials, που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο σύγχρονο εργατικό δυναμικό, εργάζονται σε πολλές δουλειές προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα. Μάλιστα, σχεδόν ένας στους τέσσερις έχει τρεις δουλειές, ενώ ένας στους τρεις έχει τέσσερις ή περισσότερες πηγές εισοδήματος πέρα από την κύρια εργασία του.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται πολυεργασία (polyworking), και οι λόγοι πίσω από την αύξησή του είναι ποικίλοι. Ο πληθωρισμός και οι σταθεροί μισθοί παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στους μισθούς έχουν επιβραδυνθεί και, με τον πληθωρισμό γύρω στο 3%, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει παραμείνει στάσιμη. Με τις πιθανές νέες αυξήσεις στις τιμές, η ανάγκη για επιπλέον εισόδημα καθίσταται επιτακτική.

Ωστόσο, οι λόγοι που οδηγούν πολλούς millennials στην πολυεργασία δεν είναι μόνο οικονομικοί. Πολλοί επιδιώκουν να αποταμιεύσουν, να κυνηγήσουν προσωπικά ενδιαφέροντα ή να αποκτήσουν δεξιότητες που θα ενισχύσουν την καριέρα τους. Οι εναλλακτικές πηγές εισοδήματος προσφέρουν επίσης ένα «μαξιλάρι» σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα με την κύρια δουλειά, με τα επιπλέον έσοδα να κυμαίνονται από 12.000 έως 45.000 δολάρια τον χρόνο για 5 με 20 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του φαινομένου. Όπως αναφέρει η συγγραφέας Nadya Williams, το να χρειάζεται κανείς δεύτερη δουλειά – εργάζοντας πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα μόνο και μόνο για να καλύψει τις βασικές ανάγκες – δεν είναι θετικό για την κοινωνία. Δουλεύουμε περισσότερες ώρες από τις προηγούμενες γενιές, κάτι που έχει επιπτώσεις στον προσωπικό και οικογενειακό χρόνο.

Η λύση φαντάζει απλή: καλύτερες αμοιβές. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις προσφέρουν μισθούς που ανταγωνίζονται την αγορά. Παρά την ισχύ της αγοράς εργασίας, οι μισθολογικές αυξήσεις έχουν σταθεροποιηθεί. Πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε δίλημμα: να επιλέξουν την πολυεργασία ή να διατηρήσουν τη ζωή τους ως έχει.

Μερικοί επιλέγουν την ισορροπία στην εργασία και την προσωπική τους ζωή, ενώ άλλοι βλέπουν την πολυεργασία ως μια ευκαιρία επιχειρηματικότητας. Η τάση αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση των νέων startups. Αν και μπορεί να περιορίζει τον προσωπικό χρόνο, πολλές φορές οι εναλλακτικές δραστηριότητες προσφέρουν ικανοποίηση και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση.

Το ερώτημα δεν είναι αν η πολυεργασία είναι θετική ή αρνητική, αλλά ότι αποτελεί πλέον μια νέα πραγματικότητα. Η εποχή που η εργασία 9-5 αρκούσε για να ζει κανείς άνετα έχει παρέλθει. Σήμερα, οι επιλογές είναι περιορισμένες: είτε να περιορίσει κανείς τα έξοδά του είτε να αναζητήσει τρόπους αύξησης του εισοδήματος, με πολλούς να προτιμούν τη δεύτερη επιλογή.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση δεν διαφέρει. Με τον πληθωρισμό να αυξάνει το κόστος ζωής, όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται σε συμπληρωματικές μορφές απασχόλησης όπως το freelancing και η δημιουργία περιεχομένου. Σύμφωνα με στοιχεία, το 40% των Gen Z και το 48% των Millennials θεωρούν το κόστος ζωής ως την κύρια ανησυχία τους. Αναζητούν θέσεις εργασίας που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους και δεν διστάζουν να απορρίψουν θέσεις που δεν το κάνουν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play