Η βιομηχανική επανάσταση επηρέασε την εξέλιξη της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου με τη μαζική παραγωγή καρτών. Η βιομηχανική επανάσταση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Κρίστοφερ Φόργκουσον στο The Conversation, η ανταλλαγή καρτών αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο στη διαμόρφωση της ημέρας αυτής τον 19ο αιώνα. Στις αρχές της συγκεκριμένης εποχής, οι Βρετανοί κατασκεύαζαν τις περισσότερες κάρτες με το χέρι, αλλά έως τη δεκαετία του 1850, η βιομηχανία άρχισε να κυριαρχεί με μαζικά παραγόμενα προϊόντα. Μέχρι τη δεκαετία του 1860, μόνο στο Λονδίνο κυκλοφορούσαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο κάρτες. Ο Άντριου Χάλιντεϊ, ένας Βρετανός δημοσιογράφος, εντυπωσιάστηκε από τις κάρτες αυτές και αποφάσισε να ερευνήσει την προέλευσή τους. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1860, συνεργαζόταν με το περιοδικό All the Year Round του Κάρολου Ντίκενς, αναζητώντας τις διαδικασίες πίσω από τη δημιουργία των καρτών.
Ο Χάλιντεϊ πραγματοποίησε μια ξενάγηση σε μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες παραγωγής καρτών του Λονδίνου, την Cupid and Co. Εκεί, παρακολούθησε τη διαδικασία από την κατασκευή ενός απλού φύλλου χαρτιού έως την τελική συσκευασία των καρτών για εμπορική διάθεση. Περιγράφοντας τις διαδικασίες, επεσήμανε τη σημασία της υποδιαίρεσης των εργασιών και της απασχόλησης γυναικών και παιδιών. Οι κάρτες με εικονογραφήσεις κυρίων και κυριών που κατευθύνονταν προς την εκκλησία, ακολουθούσαν μια διαδικασία παραγωγής που συνδύαζε απλή τέχνη με τις τεχνικές μαζικής παραγωγής.
Αυτές οι κάρτες, αφού δημιουργούνταν, πωλούνταν σε διάφορες τιμές, ενώ μερικές φορές προστίθενται και διακοσμητικά στοιχεία όπως φτερά και δαντελένιο χαρτί, που αύξαναν την αξία τους. Σημειώνεται ότι συνολικά περίπου εξήντα άνθρωποι εργάζονταν καθημερινά, φτιάχνοντας κάρτες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στον τελευταίο όροφο της εταιρείας, ο Χάλιντεϊ συναντήθηκε με τους καλλιτέχνες και ποιητές που ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία αυτών των καρτών και την αποτύπωση των συναισθημάτων που ήθελαν να εκφράσουν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr