Πώς να αναγνωρίσετε αν οι γονείς σας είναι νάρκισσοι

Πώς να αναγνωρίσετε αν οι γονείς σας είναι νάρκισσοι

Το να μεγάλωσε κανείς με γονέα που έχει Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD) μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο, τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή. Οι ψυχολόγοι έχουν επισημάνει κάποια κοινά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται σε άτομα που έχουν μεγαλώσει με νάρκισσους γονείς και παρέχουν πολύτιμες συμβουλές.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με γονείς νάρκισσους συχνά νιώθουν ότι «δεν είναι αρκετά καλοί», γεγονός που τα οδηγεί σε μια ατέρμονη αναζήτηση της τελειότητας στην ενήλικη ζωή τους. Οι γονείς αυτοί συνήθως βάζουν τον εαυτό τους στο επίκεντρο των γεγονότων, αναγκάζοντας τα παιδιά τους να προσπαθούν διαρκώς να ικανοποιούν όλους γύρω τους.

Αυτά τα παιδιά μπορεί επίσης να επιθυμούν διαρκώς την επιβεβαίωση από τους άλλους, γεμάτα ανασφάλειες που προέρχονται από τον ναρκισσισμό των γονέων τους. Αυτό συνδέεται με την τάση τους να νοιάζονται υπερβολικά για την εικόνα τους, προσπαθώντας να φαίνονται τέλειοι και καταπιέζοντας τα συναισθήματά τους.

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης και η δυσκολία τους να θέτουν όρια στους άλλους είναι επίσης συνήθεις συνέπειες της ανατροφής από νάρκισσους γονείς. Τέλος, ο ανταγωνιστικός τους χαρακτήρας και η συνήθεια να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως «θύματα» μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Loading