Πρόοδος στην προστασία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα – Σημαντικά ορόσημα της μελέτης διαΝΕΟσις

Πρόοδος στην προστασία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα – Σημαντικά ορόσημα της μελέτης διαΝΕΟσις

Μελέτη αποκαλύπτει τη νομική προστασία και τις προκλήσεις στην ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Στην κορυφή της κατάταξης της πανευρωπαϊκής οργάνωσης ILGA Europe που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, βρέθηκε η Ελλάδα, όπως καταγράφεται από τον οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις. Η έρευνα εισάγει μια ολιστική προσέγγιση στις ΛΟΑΤΚΙ+ νομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πολυσέλιδη μελέτη διαπιστώνεται ότι η θέση της Ελλάδας εκτοξεύθηκε μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αν και η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός συνόλου παραγόντων που προέκυψαν κυρίως από το 2014 και μετά.

Η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της κοινωνικο-νομικής έρευνας, που συνδυάζει τις νομικές αναλύσεις με άλλες επιστήμες όπως η κοινωνιολογία και η πολιτική επιστήμη. Η ΛΟΑΤΚΙ+ νομική αλλαγή στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πολιτικών, οικονομικών, πολιτισμικών, κοινωνικών και νομικών διεργασιών. Οι προσπάθειες για νομική αλλαγή ξεκίνησαν το 2014 και κορυφώθηκαν πρόσφατα με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ενώ εντοπίστηκε ότι η επιτυχία των νομικών αλλαγών εξαρτάται από την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η απουσία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ συνιστούν τροχοπέδη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η επιτυχία της νομικής αλλαγής κρίνεται από την αποτελεσματική της εφαρμογή καθώς η ψήφιση ενός νομοσχεδίου δεν αρκεί.

Η Ελλάδα έγινε, στις 15 Φεβρουαρίου 2024, η 16η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι νομικές εξελίξεις ξεκίνησαν με τον αντιρατσιστικό νόμο του 2014, και από τότε, η νομοθεσία συνεχώς εκσυγχρονίζεται. Το 2024, 16 χρόνια μετά από τους γάμους της Τήλου, ο Ν. 5089/2024 έδωσε πρόσβαση στον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτές οι αυξανόμενες νομικές προστασίες δείχνουν την πρόοδο και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας προς ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον.

Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η απαγόρευση ιατρικών πράξεων σε ίντερσεξ παιδιά είναι επίσης βασικά θέματα που αναφέρονται στην έρευνα. Όπως τονίζεται, η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα έχει δώσει σκληρές μάχες και έχει επιτύχει σημαντικά βήματα προόδου με τη στήριξη ευρωπαϊκών θεσμών.

Loading