Προβληματική εφαρμογή κατώτατου μισθού: Ένας στους τέσσερις εργοδότες παραβιάζει τους νόμους

Προβληματική εφαρμογή κατώτατου μισθού: Ένας στους τέσσερις εργοδότες παραβιάζει τους νόμους

Από 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός ορίστηκε στα 830 καθαρά (705 μικτά), αλλά αυτό δεν διασφαλίζει ότι όλοι οι δικαιούχοι εργαζόμενοι τον λαμβάνουν. Η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24,44%) δεν κατέβαλε το νόμιμα θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό ή και τις τριετίες, με συνέπεια σχεδόν το 23% των εργαζομένων να μη λάβουν τις αυξήσεις που τους αναλογούν. Ακόμα και αν θεωρητικά οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν δει εδώ και πέντε μήνες περίπου 40 ευρώ μηνιαία αύξηση, αυτό το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας σε 1.170 επιχειρήσεις, οι 286 δεν συμμορφώθηκαν με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν απασχολούν συνολικά 8.518 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.949 δεν έλαβαν τις νόμιμες αυξήσεις. Εάν διαπιστωθεί παράβαση, η ανεξάρτητη αρχή ζητά από τον εργοδότη να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά και δεν κλείνει την υπόθεση εάν δεν συμμορφωθεί.

Όπως έχει καταγγελθεί, οι εργοδότες εφαρμόζουν τρικ για να παρακάμψουν τις αυξήσεις. Ένα από αυτά είναι ο συμψηφισμός των αυξήσεων με δήθεν «μπόνους παραγωγικότητας», ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εκβιασμού των εργαζομένων να επιλέξουν μεταξύ αύξησης τριετίας και οικογενειακού επιδόματος. Η Επιθεώρηση Εργασίας υπογραμμίζει ότι είναι παράνομο να πληρώνει ο εργοδότης λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό, οδηγώντας τους εργαζόμενους να ελέγχουν τις αποδοχές τους και να καταγγέλλουν τυχόν παραβάσεις.

Loading