Ρύθμιση των αγροτικών «κόκκινων» δανείων: Παράταση και κουρέματα

Ρύθμιση των αγροτικών «κόκκινων» δανείων: Παράταση και κουρέματα

Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των αγροτών, που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί από τις αρχές του 2025.

Εντός του Οκτωβρίου θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, τις οποίες έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός δήλωσε ότι στη νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνονται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση επιτοκίων δανείων. Επίσης, θα υπάρξει διαγραφή τόκων, αναχρηματοδότηση, καθώς και μερική ή ολική διαγραφή του δανείου.

Όπως επεσήμανε, η διαχείριση των κόκκινων αγροτικών δανείων αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας. «Ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ρύθμιση θα επικεντρωθεί στα μη εξυπηρετούμεναδάνεια, με έμφαση στη διαδικασία εξατομίκευσης κατά περίπτωση. Υπάρχει κεντρική συμφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος με ειδικό διαχειριστή προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσταση.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζονται και αρδευτικά έργα για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, ενώ σχετικά με τις καταστροφές στην Κορινθία ανέφερε ότι θα ενεργοποιηθούν μηχανισμοί αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ.

Loading