Σημαντικά ευρήματα για τις δημόσιες συγκοινωνίες: Διαφάνεια, ευέλικτη τιμολόγηση και εφαρμογές ζητούν οι επιβάτες

Η έρευνα αποκαλύπτει τις απαιτήσεις των επιβατών και τη σημασία της διαφάνειας στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), οι δημόσιες συγκοινωνίες αξιολογούνται με γενικά χαμηλές βαθμολογίες. Οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας, συμμετείχαν στην έρευνα που συνεργάστηκε με το fyi.news και υποστηρίχθηκε από την Uber.

Η έρευνα δείχνει ότι, παρά την περιορισμένη δημοτικότητα των ταξί για καθημερινές μετακινήσεις, η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για την σύνδεση των κατοίκων με τα κομβικά σημεία των πόλεων. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, το 27% βασίζεται στα ταξί για τη μεταφορά τους προς και από το αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 6%.

Η προτίμηση για τη χρήση εφαρμογών ride-sharing είναι εντυπωσιακή, καθώς το 27% στη Θεσσαλονίκη και το 39% στην Αθήνα επιλέγουν αυτές τις υπηρεσίες για την άνεση και την πρακτικότητα τους. Η άνεση είχε βαθμολογία 3.8 στα 5 στη Θεσσαλονίκη και 3.5 στην Αθήνα, ενώ η ευκολία έφτασε τις 3.8 και 3.6 αντίστοιχα. Ωστόσο, οι παράγοντες κόστους και πρόσβασης για άτομα με αναπηρία παραμένουν χαμηλά αξιολογημένοι, επισημαίνοντας την ανάγκη για βελτίωση.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, το 52% των συμμετεχόντων στη Θεσσαλονίκη και το 51% στην Αθήνα εκφράζουν την επιθυμία τους για διαφάνεια στην τιμολόγηση ανά διαδρομή. Επίσης, η ευέλικτη τιμολόγηση βάσει ζήτησης έχει κερδίσει σημαντική αποδοχή, με το 40% στη Θεσσαλονίκη και το 49% στην Αθήνα να την επιλέγουν.

Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη για βελτιώσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ εξετάζει τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ταξί και των υπηρεσιών ride-sharing, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου βιώσιμης κινητικότητας. Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ αναλαμβάνει την υλοποίηση της έρευνας στο πλαίσιο της πολιτικής του για την επικοινωνία των ερευνητικών του αποτελεσμάτων στην κοινωνία. Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις δύο πόλεις να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να μπορούν να λειτουργούν σε ένα ενοποιημένο περιβάλλον βιώσιμης κινητικότητας.

Loading