Σημαντικές πρωτοβουλίες για το Κυπριακό από τον Γκουτέρες

Σημαντικές πρωτοβουλίες για το Κυπριακό από τον Γκουτέρες

Σημαντικό βήμα για το Κυπριακό με άτυπο δείπνο Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη, και Τατάρ στη Νέα Υόρκη.

Ως ένα σημαντικό βήμα στόχο να σπάσει η στασιμότητα στο Κυπριακό, χαρακτηρίζεται το άτυπο δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Έστω και αν δεν εγγυάται τέλος του αδιεξόδου, ο Γκουτέρες θα ακούσει τις θέσεις Χριστοδουλίδη και Τατάρ και θα υποδείξει τα επόμενα βήματα.

Στο δείπνο στόχος είναι η διερεύνηση δυνατότητας να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με τις κινήσεις και τους χειρισμούς που θα επιλέξει ο Γκουτέρες να είναι κρίσιμης σημασίας. Δεν είναι σαφές πώς θα επιδιώξει να βγάλει τις συνομιλίες για το Κυπριακό από τον πάγο, που μπήκαν μετά το Κραν Μοντανά.

Μπορεί να τεθεί ως επιλογή στις δύο πλευρές μία διαδικασία με χρονοδιάγραμμα, που θα προβλέπει δηλαδή ορισμένο χρόνο ολοκλήρωσης της και όχι ανοιχτού ορίζοντα; Εάν υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο και οδηγηθεί ξανά το Κυπριακό σε ναυάγιο, ζητούμενο είναι πού θα αποδοθούν οι ευθύνες και ποια θα είναι η επόμενη μέρα, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές.

Στις επιλογές θα μπορούσε να είναι και η αναζήτηση μίας μέσης οδού που θα επιτρέψει επανεκκίνηση των συνομιλιών, κάτι που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολο. Η μέση οδός πρέπει να αναζητηθεί μεταξύ της θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και της θέσης της Τουρκίας για τη λύση δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας.

Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν αισιοδοξία ότι το δείπνο δεν θα είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειας, αλλά ότι θα υπάρξει και συνέχεια, με την μπάλα να είναι ωστόσο στο γήπεδο της Τουρκίας. Ο Τατάρ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι κανένα σενάριο δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σωστής θέσης τους και τη διαβούλευση με την Τουρκία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τελικά η Τουρκία έχει αποφασίσει ή είναι σε αναμονή σχεδιασμού και διατεθειμένη να αλλάξει ρότα στο Κυπριακό. Μία αλλαγή ηγεσίας στα κατεχόμενα θα ήταν ίσως και ο τρόπος να ανοίξει ο δρόμος για τις συνομιλίες, ωστόσο θα πρέπει να έχει γίνει αποδεκτό το δέλεαρ προς την Άγκυρα.

Ο Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνει ότι η Λευκωσία είναι πρόθυμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με αφετηρία το Κραν Μοντανά στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Loading